Vesti
Rama: Prokletstvo Balkana – kad smo mi dobro, EU ima probleme

18:22, 05.12.2017

|

Izvor: RTS

Zemlje Zapadnog Balkana su danas u mnogo boljem stanju nego što su bile devedesetih godina, a sada je Evropska unija ta koja ima probleme, izjavio je albanski premijer Edi Rama.


"To je kao neka vrsta 'balkanskog' prokletstva. Kad je EU bila u najboljem stanju, mi smo bili u najgorem", rekao je Rama na konferenciji u organizaciji grupe Prijatelji Evrope u Briselu, aludirajući, kako prenosi portal euroactive.com, na raspad Jugoslavije 90-ih godina.
Sad, kako je dodao, "kad smo mi u najboljem stanju, EU ima probleme".Rama je ocenio da se region konačno okrenuo pomirenju i saradnji, na osnovu standarda i zahteva EU kao "vodeće snage".Predstojeće predsedavanje Savetu EU Bugarske, Austrije, Rumunije, Hrvatske i Nemačke, zemalja koje su jasno posvećene Balkanu, smatra on, još jedan je dobar znak i prilika koja se ne sme propustiti."Balkan uopšte, a Albanija naročito, želi da napreduje, ali ako perspektiva (članstva u EU) bledi ili postaje iluzija, onda stvari mogu da krenu u pogrešnom smeru", rekao je Rama.On je dodao da Rusija i Kina imaju mnogo toga da ponude i da se trude da pridobiju balkanske zemlje."Rusija može da vas snabde energentima do kraja života ako odustanete od vladavine prava. Nije nezanimljivo. Kina ima veliki plan za narednih 100 godina. Ne bih rekao da nemaju šta da ponude", naveo je on.A tu je, kako je dodao, i radikalni islam u regionu, koji je multinacionalni i multireligijski."Ako EU ne želi da juri za nama, mnogi višestruki problemi mogu da se ponovo pokrenu, a onda će biti mnogo skuplje da nas EU veže kasnije", rekao je Rama.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design