:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2016   12:05

0

116

Rama: Odnosi na Balkanu bolji nego ikad

Rama je za podgoričku Pobjedu rekao da Albanija i Crna Gora nemaju međusobnih problema i otvorenih pitanja.

"Odnosi između Albanije i Crne Gore su toliko bliski da ponekad izgleda kako je to netipično, gotovo nemoguće između zemalja Balkana. Ali, tako jeste. Treba da učinimo sve što je u našoj moći da se kao države krećemo napred, u pravcu Evropske unije", kazao je premijer Rama za podgoričku Pobjedu nakon Samita Zapadnog Balkana u Parizu.

Komentarišući ulogu Crne Gore na Zapadnom Balkanu, premijer Rama je ocenio da je u toj državi „sve u dobrom stanju“.

Rama je rekao da je na Samitu u Parizu predložen „smeli akcioni plan za trgovinu i transport koji obuhvata sve zemlje".

"Mi smo još uvek verni Evropi. Pojedini lideri u Evropi imaju probleme sa evroskepticizmom. Naš problem je evrooptimizam. Gde su evrooptimisti, zašto ih nema više na javnoj sceni", upitao je Rama.

Govreći o Begzitu, Rama kaže da je to bio šok ne samo za EU, već i za Veliku Britaniju, jer sada shvataju u kakvu katastrofu idu“.

"Verujem daje šok od Bregzita prilika da Evropska unija spozna da, onakva kakva je danas, nije dovoljna, da je potrebno "više Evrope" koja će biti bliža građanima", naglasio je Rama.

On je poručio da je neophodno da se Evropska unija suočava sa svim antievropeizmima. Premijer Albanije je kazao da je ohrabrujuće što omladina u Britaniji ne želi izlazak iz EU, pri čemu je ocenio da je „izlazak iz Evrope izlazak iz istorije“.

O Berlinskom procesu, koji je započet pre dve godine u Berlinu, a nastavljen prošle godine u Beču i ove u Parizu, kaže da je njime „otvorena nova era za zemlje Zapadnog Balkana“.

"Srećni smo što je naša poruka da ne bude zaustavljen proces integracija i da se krene napred imala pozitivan odjek. U ovom slučaju ne samo zbog određenih zasluga, već zato što su i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland bili veoma odlučni da poguraju napred proces integracija naših zemalja u Evropsku uniju", izjavio je Rama.

On je dodao da je Albanija predložila akcioni plan za uklanjanje necarinskih barijera i olakšavanje trgovine i transporta između zemalja Zapadnog Balkana, što je, kako je rekao, uzeto u razmatranje na Samitu kao važan korak za regionalnu saradnju i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva