:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

115

Rama: Neki nacionalisti žele Albaniju ujedinjenu sa Kosovom

Rama je, u intervjuu za briselski Politiko, rekao da "neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom".

Edi Rama je istakao da to nije njegova želja, ali da je "moguća opcija u slučaju zatvorenih vrata EU".

Istakao je da je jedini način da se održe mir i saradnja na Balkanu da evropska perspektiva ostane jasna, i da emocije prema Uniji ostanu pozitivne.

"Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode", objasnio je Rama.

Upozorava da bi "odustajanje od daljeg širenja EU vodio ka destabilizaciji čitave Evrope".

Rama je ukazao da bi "Bosna i Hercegovina i Makedonija bile posebno ranjive ako bi se ponovo otvorilo pitanje granica".

"Ukoliko bi Balkan poludeo, zbog obustavljanja proširenja Unije, građani Evrope bi doživeli noćnu moru i region bi postao siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od Brisela", upozorio je Rama.

Naglasio je da postoji problem u shvatanju, nedostatak vizije i nerazumevanje da je regionu potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban Balkan.

Kaže da "ne vidi novi rat u regionu kao prvi scenario, ali dodaje da smirivanje tenzija veoma zavisi od EU i SAD".

Podrška članstvu u EU u Albaniji i drugim zemljama regiona ostaje visoko, kako kaže, i pored rastućeg skepticizma u Srbiji i Makedoniji.

Rama ističe da i pored problema EU ostaje neka vrsta "magije" za zapadni Balkan, kao što je bila za zemlje osnivače posle Drugog svetskog rata i navodi regionalne lidere da više sarađuju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva