:

:

TV Most

Foto: radiokim.net

clock

April 16, 2015   12:05

0

185

Rakočević: Incidenti nakon izjava političara

Rakočević je ocenio da na Kosovu i Metohiji postoji potencijal za haos, da taj haos može eksplodirati svakog trenutka samo ako to političari žele i da na žalost ne postoje institucije već volja političara i ideja da se mora dovršiti etnički sukob i da obračun nije završen.

"Ta nesreća koja ide oko nas u formi "niste vi tu" može svakog trenutka da eksplodira, jer ako nemate stabilnu demokratiju i stabilne institucije u koje imate poverenja onda u vašoj kući, u vašoj opštini, u vašem okruženju haos je dominantna kategorija koja svakog trenutka svakog od nas, na svakom mestu može zahvatiti i ništa vas u tom slučaju ne može zaštititi", rekao je Rakočević.

On je mitrovičkom radiju Kontakt plus rekao da se incidenti dešavaju nakon velikih i krupnih izjava političara, a da su neki od poslednjih incidenata u Kosovskoj Mitrovici direktno povezani sa izjavom o Velikoj Albaniji albanskog premijera Edija Rame.

"Prosto incidenti se prenose na one tačke gde dve sile etničke tenzije sudaraju, gde su na ivici tenzija, gde se jedva snose i onda tu uopšte nisu bitni povodi, ko je šta radio, kako je radio, ko su ljudi, jednostavno tu sve ide ka nesreći, zlu i ka incidentu", kazao je Rakočević.

On je rekao da je na Kosovu sve okidač za nasilje i da u nestabilnom društvu gde nema institucija sve može da eksplodira, istog trenutka.

Prema njegovim rečima, "okidač može biti Park mira, može biti bomba u Mitrovici, može biti mladić koji se traži, može biti bilo šta.

"Kada imate haos institucionalni onda se veruje dezinformacijama, onda se ne veruje institucijama. Može jedna informacija da napraviti 17. mart",rekao je Rakočević.

Rakočević je govorio i o povratku Srba u kosovske institucije istakavši da je očigledno da se moraju vratiti tamo i da će se vratiti jer se radi o, kako je rekao, političkom trendu i političkoj nameri.

"Neki od ministara vidim da prisustvuju i sednicma Vlade Kosova ali u osnovi njihova moć mora biti drugačija…Ti ministri moraju da stisnu petlju i da prekinu loše procese koji idu prema nama, moraju da zaustave svaku misao da Univerzitet u Mitrovici može otići pod okrilje Prištine, da Ski centar Brezovica može da se eksproprijacijom od jednog privatnika preda drugom, moraju da zasutave svaku misao da Trepča može promeniti vlasnika, da se može razgovarati o Gazivodama, o zdravstvu, to je čitav sistem", rekao je Rakočević i naglasio da stalno treba postavljati pitanje "zašto bi mi koji smo izgubili sve, nekome ko je dobio sve davali i ove mrvice koje su nam ostale".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva