:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Jul 05, 2018   10:13

0

210

Rakić:Bez razgraničenja opština nema otvaranja mosta


Na severu, kažu da most ne može da se otvori bez razgraničenja između dve opštine. Ono što je sporno jeste slučaj sela Suvi Do. Iz Južne Mitrovice, kažu da je pitanje razgraničenja završeno Ahtisarijevim planom, i dodaju da niko ne može da blokira otvaranje mosta.



Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da su bezbednost i mir na prvom mestu jer se upravo na tom mostu desilo preko, kako citira, 960 registrovanih međuetničkih incidenata.



„Takođe, u Briselskom sporazumu (o mostu), tačka 5, stoji da bez razgraničenja Severne i Južne Mitrovice most neće biti otvoren za saobraćaj. Pored bezbednosti, mira i stabilnosti, moramo ispoštovati i Briselski sporazum koji je jasan. Peta tačka kaže da će most biti pušten u saobraćaj onog trenutka kada se dva gradonačelnika dogovore i potpiše sporazum o razgraničenju dveju opština“, izjavio je Rakić.



Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, međutim, navodi da što se incidenata tiče, oni su u padu i stanje je normalizovano. Dok je pitanje razgraničenja izmedju dve opštine određeno Ahtisarijevim planom, na osnovu kojeg su proizašli kosovski zakoni, i napominje da bi promena plana zahtevala skupštinsku raspravu i podršku, što bi dalje otvorilo ostala pitanja opštinskih razgraničenja širom Kosova.



U izjavi za RSE on dodaje da je Memorandum o razgraničenju sastavljen uz podršku međunarodne zajednice i na osnovu Ahtisarijevog plana, te je pozvao gradonačelnika Severne Mitrovice da ga potpiše.



Napominje da most treba da se otvori i da niko nema pravo da ga blokira.



„Hteli mi to ili ne, most će biti slobodan a bilo bi bolje za nas da se to desi mirnim putem. U suprotnom, tu su zakoni Kosova, tu je Policija Republike Kosova koju niko ne može da zaustavi da oslobodi most. To je pravo svih građana. Znam jako dobro da i građani Severne Mitrovice traže otvaranje mosta, a ne samo Albanci. Ne može nijedna zlonamerna politika da spreči ujedinjenje građana, njihovih života, i ko god je za podelu građana, taj neće imati mesta ovde“, poručio je Bahtiri.


Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva