:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 12, 2015   12:05

0

163

Radost Vaskrsa potamnjena brigom za Srbe na Kosovu

Vulin je kazao da je današnji praznik nažalost u senci dešavanja u Kosovskoj Mitrovici i da je radost koju osećamo zbog proslave Vaskrsa potamnjena brigom koju osećamo i za Srbe na severu Kosova i Metohije ali iza sve ljude na Kosovu.

"Nasilje se nekako ponovo vraća. Nasilje koje nije kažnjeno i osuđeno uvek preti da se ponovo vrati. Ono što mene iskreno plaši jeste što se nasilje nad Srbima ne samo ne kažnjava nego i ne osuđuje", rekao je Vulin novinarima u porti manastira Svetog Arhangela kod Prizrena.

Ovo bi bila prilika za predstavnike Prištine da izađu glasno i da po prvi put urade ono što Srbi rade svih ovih godina, da osude nasilje nad Srbima i da osude nasilje nad onima koji su druge nacije ili druge vere, istakao je Vulin.

"Ja nisam tu osudu napada u Mitrovici čuo, iz Prištine nisu došli signali da se kaže koliko je to opasno i strašno. Ja ni od koga nisam čuo da je ovo nešto više nego obična sporadična tuča a to nije, ja je tako ne vidim i mislim da ni građani Kosovske Mitrovice to tako ne vide", rekao je Vulin komentarišući seriju incidenata koji su se minulih dana dogodili u Kosovskoj Mitrovici.

Prema njegovim rečima, Srbi u Kosovskoj Mitrovici incidente vide kao poruku da treba da odu, da ne budu tu gde su se rodili i odrasli, to je svakako neprihvatljivo.

Vulin je naglasio da bi međunarodna zajednica morala mnogo odlučnije nego do sada da se bavi ovakvim stvarima i nosiocima mržnje.

"Međunarodna zajednica bi morala u odsustvu dobre volje Prištine da preuzme svoju odgovornost", rekao je Vulin koji je jedinom srpskom osnovcu u Prizrenu Milici Đorđević učenici trećeg razreda uručio prigodne poklone u vidu školskog pribora i slatkiša.

Milica se, kako je rekla, obradovala poklonu i dodala da će praznik provesti sa drugarima koji su došli u manastir, ali da će u Prizrenu kući biti sa mamom jer tamo nema drugare sa kojima bi se igrala.

Vulin je rekao i to da tamo gde nije opstala srpska crkva nisu opstali ni Srbi, zato svaki praznik treba da koristimo da se setimo ko smo, odakle smo, koju tradiciju nosimo i kakvi treba da budemo.

"Ja se nadam da ćemo iduće godine završiti obnovu, da će ovde biti završena crkva Svetog Nikole i da će prvi put nakon još turskog razaranja a i drugih razaranja ove svetinje ona biti obnovljena i da će se Srbi sabirati oko ove svetinje kao što su to uvek radili", rekao je Vulin.

Da bi Srbi opstali osim duhovne obnove, potrebna je i ekonomska obnova, potrebno je voditi računa o svakodnevnom životu Srba na Kosovu i Metohiji, kazao je srpski ministar i istakao da je država Srbija tu da pomogne i da Srbija neće umanjivati ni jedno davanje.

Vaskršnju liturgiju u manastiru Svetog Arhangela u prisustvu nekoliko desetina vernika služio je iguman manastira Mihailo a prisustvovali su i predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović, načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva