:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2017   12:05

0

193

Radonjić:Važno je da na KiM postoji profesionalni teatar


“To je, svakako, naša osnovna misija. Mi, bez obzira na formalno ime i pravno sedište, ne možemo biti klasično pozorište smešteno u jedno mesto sa povremenim gostovanjima, nego moramo da pokrivamo istovremeno sve mesta na KiM, gde ima smisla i svrhe da nastupamo. Institucionalna saradnja sa Narodnom pozorištem u Beogradu, a uskoro i sa drugim vodećim pozorištima u Srbiji i regionu, deo je plana intenziviranja i predstavljanja rada našeg pozorišta u drugim mestima. Mislim da imamo prilično kvalitetan i veliki repertoar, da su mnoge stvari specifične i interesantne i da to zaslužuje da vidi što šira publika. Važno je pokazati da na Kosovu i Metohiji postoji profesionalno pozorište koje ozbiljno radi i proizvodi predstave visokog estetskog kvaliteta”, kaže u razgovoru za "Danas" Predrag Radonjić, novi direktor NP u Prištini sa sedištem izmeštenim u Gračanicu, koje je na početku nove sezone, krajem prošle nedelje, potpisalo sporazum o saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu.



S obzirom na to da je ovo prva Radonjićeva sezona ne mestu direktora Prištinskog pozorišta, kad je reč o repertoaru i konceptu rada, kaže da  je neophodno voditi računa o tome da se pronađe prava mera između potreba publike na KiM, atributa narodno koje pozorište nosi u imenu što podrazumeva širi spektar klasičnijih teatarskih formi i pristupa.



“Trebalo bi da budemo tematski što više vezani za situaciju i mesto u kom se nalazimo, a da pritom zadržimo provokativnost i estetski kvalitet koji je i ranije krasio naše pozorište. To nije lako podmiriti, ali mislim da je moguće i da će se time i formirati nešto što će predstavljati specifičan umetnički prečat repertoara prištinskog pozorišta”, istiće Predrag Radonjić. 



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva