:

:

TV Most

clock

Avgust 05, 2017   12:05

0

115

Radnici Goše i dalje u štrajku

Sudeći prema oglasu "Gošini" bravari i varioci mogli bi da budu plaćeni – ali u drugoj fabrici. "Borbeni složeni sistemi" (84, BSS) iz susedne opštine, zbog manjka varilaca i bravara, umesto u tri, sada rade u dve smene. Posla ima i vikendom. Oglasi za zapošljavanje, osim na lokalnim medijima, istaknuti su i u krugu fabrike, ali bez efekta.

"Od početka 2017. godine kada smo intenzivno pokrenuli kampanju za zapošljavanje za varioca i bravara, iz "Goše" nismo dobili nijedan zahtev za zapošljavanje, iako su naše nade bile usmerene u tom smislu – imajući u vidu da oni imaju institut i imaju mogućnost školovanja", kaže direktor BSS-a Ognjen Oliverić.

Zavarivač specijalista Jovica Cvetković kaže da je i veći obim posla kada se ima radnika. "Što više radnika – to bolje. Biće još veći obim posla, pa će trebati još više radne snage, zavarivača i bravara", rekao je Jovica.

Više od 260 zaposlenih u smedereskoj "Goši" čeka namirenje dugova: od poslodavca traže, u proseku, oko pola miliona dinara. Iako fabrika ima ugovorene poslove za koje kažu da mogu da namire potraživanja – radnici, bez zaostalih plata, ne žele u pogone. Kažu da bi odlaskom ugrozili fabriku.

"Ja za godinu dana ne verujem da će me iko primiti da radim na drugom mestu, sem ovoga gde radim. Iduće godine punim 40 godina radnog staža", kaže jedan od radnika "Goše".

Odlazak nije rešenje, smatraju u toj fabrici. "Možda, kada vratimo ovu fabriku, da ona postoji u okviru zakonskih normativa – to je u interesu ne samo nas radnika, već i u interesu države i poslodavca", kažu radnici.

Milan Vujićić, predsednik Štrajkačkog odbora "Goše", kaže da tu fabriku mogu da zatvore ako radnici odu.

"Ako mi damo tih 130-140 radnika drugim firmama, mi možemo kompletno da zatvorimo našu firmu. Ja sam odmah tu ponudu odbio, zato što jeste to varijanta dobra za radnike, ali ako to uradimo, mi možemo odmah da zatvorimo našu fabriku", rekao je Vujićić.

I dok iskusni varioci iz Smederevske Palanke čekaju dogovor sa poslovodstvom, namenska industrija u Velikoj Plani, na ledu drži ugovore vredne nekoliko miliona evra. Bez nove radne snage nisu spremni da ulaze u nove poslove.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva