:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2017   12:05

0

137

Radna grupa za dugoročno rešenje izvoza malina

On je naglasio da ima dovoljno vremena, da je do berbe ostalo tri i po meseca, ali da se osim cene i plasmana moraju rešavati problemi vezani za sadni materijal, kako bi povećali kvalitet proizvodnje.

"Moramo fitosanitarno neke stvari da rešimo kako ne bi svaki deseti kamion koji ide u EU bio kontrolisan na Noro virus. Moramo da razvijamo nova tržišta na koja možemo da izvozimo", rekao je Nedimović gostujući na RTS.

On je dodao da je srpski kvalitet maline dominantan, ali da je realnost da se u svetu razvijaju nove sorte koje su jeftinije, te da se mora raditi na isticanju geografskog porekla, isticanju kvaliteta.

"Važno je i da razvijemo skladišne kapacitete, da može sva malina da se otkupi, smrzne i na kvalitetan način da se izveze", naglasio je ministar.

On je ukazao da je u januaru i februaru ove godine izvozeno od 6.000 do 6.500 tona maline, što je u nivou prethodne godine, te da neće ostati velike količine kako se govori i da će to biti 20.000 do 25.000 tona.

Intervencija države i zaštitne mere, kako kaže, biće samo ukoliko dođe do potpunog poremećaja tržišta.

A porodica Žiga počela je da uzgaja maline, na preporuku rođaka iz Bačke.

Od prvog zasada na 10 ari, brali su plodove od jula do prvih mrazeva i sve uspeli da prodaju na pijacama, te su ovog proleća zasadili još 4 i po hiljade sadnica.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva