:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Maj 21, 2018   12:05

0

127

Radev: Bugarska otvorena za učešće Rusije u projektu Belene


"Već ima najava o oživljavanju projekta Belene, što predviđa i učešće Rusije", rekao je Radev novinarima posle sastanka sa Medvedevom.




Radev je, takođe, izrazio nadu da će razgovori o direktnim isporukama ruskog gasa do Bugarske biti obnovljeni, navodeći da je pitanje bezbednosti energetskih isporuka izuzetno važno za Sofiju i za celokupnu EU.



"Iz tog razloga se nadam da će naše vlade razmotriti mogućnost direktnih isporuka gasa iz Rusije preko Crnog mora", izjavio je Radev, dodajući da je Rusija uvek bila strateški partner Bugarske u energetskom sektoru.



Bugarska je 2012. godine otkazala projekat izgradnje nuklearne centrale Belene, snage 2.000 megavata, nakon neuspelog pokušaja da pronađe investitore.



Zvanična Sofija se, takođe, suočila sa pritiskom Vašingtona i Brisela da smanji energetsku zavisnost od Rusije, sa kojom je tada bio sklopljen ugovor o izgradnji postrojenja.



Zbog otkazivanja projekta, Bugarska je morala da plati više od 620 miliona evra ruskoj nuklearnoj kompaniji Rosatom, ali je dobila delove za dva reaktora snage 1.000 megavata.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva