Vesti
Rade Šerbedžija dobio ponudu koja se ne odbija

21:51, 05.07.2017

|

Izvor: Tanjug

Proslavljeni pozorišni glumac Rade Šerbedžija pozvan je da bude član Američke akademije filmskih umetnosti i nauke, koja okuplja filmske profesionalce iz celog sveta.
Šerbedžija bi na ovaj način bio jedan od članova koji, izmedju ostalog, učestvuju i u odlučivanju o dobitnicima prestižne filmske nagrade Oskar.

Akademija ima članove iz 57 zemalja, medju kojima je i Hrvatska. U svojoj karijeri koja obuhvata čak pola veka, poznati glumac je ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima. Glumačka ostvarenja je okazao i u poznatim holivudskim hitovima "Oči širom zatvorene" Stanlija Kjubika, "Nemoguća misija 2" Džona Vua, "Zdrpi i briši" Gaja Ričija, "Svemirski kauboji" Klinta Istvuda.

Njegov redateljski filmski prvenac "Oslobođenje Skoplja" (2016.), u kojem glumi i glavnu ulogu, prikazan je na više od deset prestižnih festivala Evrope i SAD-a, a prošle godine izabran je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oskar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, preneli su hrvatski mediji.

Šerbedzija se nedavno vratio iz Amerike gde je u martu i aprilu snimao film "Ponosna Meri", u kojem mu je partner bio Deni Glover, a čija se premijera očekuje sledeče godine, gostovao je u popularnoj seriji "Crna lista", a imao je i premijeru filma "Obećanje" reditelja Terija Džordža, u kojem igra uz Kristijana Bejla i Oskara Ajzaka.

Svakog leta boravi na Brijonima gde igra u Pozorištu Ulysses, čiji je osnivač, a ovogodiššnju, 17. sezonu otvoriće koncertom s dvojicom virtuoza na gitari - Vlatkom Stefanovskim i Miroslavom Tadićem, uz goste Damira Urbana i violinistkinju Ivet Korneliju. U julu i avgustu ŠŠerbedžžija će nastupiti u ulozi Kreonta u predstavi "Antigona - 2000 godina kasnije" i u naslovnoj ulozi najdugovečnije predstave tog pozorišta "Kralj Lir", u Tvrđavi Minor.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design