:

:

TV Most

Foto: Tanjug - AP

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

116

Racije u Nemačkoj, otkrivena grupa "Emir"

U petak su u Berlinu uhapšena dva Turčina, Ismet D. (41) i Emin F. (43), pod sumnjom da su pripremali i podržavali nedela u Siriji. Ismet D. je kao samozvani "emir" u jednoj džamiji u Berlin-Moabitu vrbovao podršku za Islamsku državu.

Smatra se da je on na propovedima radikalizovao najmanje 30 osoba i pripremao ih za borbu protiv "nevernika" u sirijskom građanskom ratu. Grupa se sastoji uglavnom od Turaka i ruskih državljana iz ÄŒečenije i Dagestana.

Navodno su članovi grupe u Siriju poneli skupocenu vojnu opremu za noćno osmatranje. "Emir" je planirao da uskoro krene u Siriju jer je policija kod njega pronašla avionske karte.
Najnovija racija u Berlinu bila je usmerena na blisko okruženje ove dvojice uhapšenih islamista. Istraga je pripremana mesecima, kako je rečeno, i ne postoji nikakva veza ovih islamista sa napadima u Parizu.

Berlinski senator unutrašnjih poslova Frank Henkel je pohvalio akciju policije i rekao da ona pokazuje da su "bezbednosne službe iz opravdanih razloga budne".

Policija je sprovela veliku akciju protiv terorističke ćelije u Volfzburgu (oko 50 članova). Okrivljeni Ajub B. je osumnjičen da je prošao borbenu obuku za militantne džihadiste i da je bio na bojnom polju, rekao je generalni državni tužilac Harald Range. Postoji njegova slika u borbenom odelu, sa automatom kalašnjikov i zastavom Islamske države u Iraku.

Izvor: Vesti online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva