:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   12:05

0

120

Racija u Berlinu i Parizu

Više od 200 nemačkih policajaca rano jutros izvelo je racije u ćelijama islamskih ekstremista u i okolini Berlina, a tom prilikom su uhapšene dve osobe, ukljujučujući i vođu grupe koja je nameravala da izvede napad u Siriji.

Policija je saopštila da je uhapšen 41-godišnji muškarac turskog porekla, prenosi AFP. On je osumnjičen da je "predvodio islamsku ekstremističku grupu koju su činile osobe turskog i ruskog porekla iz oblasti kavkaskog regiona - ÄŒečenije i Dagestana".

Policija je naglasila u saopštenju da "ne postoje naznake da je grupa pripremala napade u Nemačkoj".

Agencija Rojters navodi da su dve osobe uhapšene u akciji policije i da je ona usledila posle višemesečne istrage koja se odnosila na pet turskih građana, starosti od 31 do 44 godine.

Oni se sumnjiče da su "pripremali ozbiljne napade protiv sirijske države", a terete se i za pranje novca.

Rojters prenosi da je oko 250 policajaca učestovalo u racijama u 11 objekata za koje se veruje da su povezani sa islamskim salafistima.

Akcija nemačke policije usledila je samo nekoliko sati pošto je belgijska policija sinoć ubila dvojicu muškaraca u antiterorističkoj operaciji protiv grupe koja se spremala da izvede "terorističke napade velikih razmera".

Francuske vlasti pritvorile su 12 ljudi tokom noći u predgrađima Pariza, rekao je izvor u sudu. Reč je o hapšenjima povezanim sa prošlonedeljnim terorističkim napadima u Parizu, javila je agencija AFP.

Policija ispituje devetoricu muškaraca i tri žene o "eventualnoj logističkoj podršci" koju su možda pružili napadačima, pre svega kada je reč o oružju i vozilima, rekao je neimenovani izvor francuskoj agenciji.

Racije su i dalje u toku u Monružu, gde je Amedi Kulibali ubio policajku prošle sedmice, zatim u Grinjiju gde je Kulibali odrastao, u Flori-Merožisu i u naselju Epine na Seni severno od Pariza.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva