:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2015   12:05

0

116

Putin sa zvaničnicima Italije i na Ekspo-2015.



Kako je saopštio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, planirano je da Putin otvori Dan Rusije u okviru Ekspo, kao i zajednički obilazak sa Rencijem italijanskog i ruskog paviljona na izložbi u Milanu.

O rezultatima razgovora Putin i Renci će novinarima govoriti na pres-konferenciji, posle koje će se ruski predsednik uputiti u Rim, gde je zakazan njegov prvi susret sa Matarelom, koji je na dužnost stupio 3. februara ove godine.

"Na susretu predsednika uglavnom će se razgovarati o političkim pitanjima i aktuelne međunarodne teme", rekao je Ušakov.

Pomoćnik ruskog predsednika nije isključio mogućnost Putinovog susreta sa bivšim italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem u Rimu, preneo je TAS S, posećajući da su Putin i Berluskoni vodili aktivan dijalog dok je Berluskoni bio premijer, a da su i posle njegove ostavke nastavili da održavaju prijateljske kontakte.

U sredu uveče, ruski predsednik posetiće Vatikan gde će se sresti sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Iz Kremlja je uoči posete saopšteno da je Italija i dalje jedan od vodećih partnera Rusije i da po obimu trgovine zauzima treće mesto u Evropi i četvrto u svetu, posle Kine, Holandije i Nemačke.

Zbog politike sankcija EU prema Rusiji, robna razmena je, međutim, smanjena - u 2014. za deset odsto sa 53,8 na 48,4 milijardi dolara.

U prvom kvartalu ove godine taj pad povećan je na više od 25 odsto, pri čemu je italijanski uvoz manji skoro za 38 odsto, a gubici za italijanski biznis iznose preko 1,42 milijardi dolara, ukazao je Ušakov.

Jedan od prioritetnih pravaca italijansko-ruske saradnje i dalje je energetika, i Italija je posle Nemačke drugi kupac ruskog gasa u Evropi, sa 21,7 milijardi kubika kupljenih u 2014. godini, prenela je agencija RIA Novosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva