:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2017   12:05

0

175

Putin: Rusija poštuje sporazume, a SAD bombarduju


Moskva neće istupiti ni iz jednog postojećeg sporazuma, ali ukoliko Vašington odluči da istupi prvi, ona će dati "momentalni recipročni odgovor", obećao je Putin govoreći u Sočiju na forumu o međunarodnoj politici "Valdai", prenosi RT.



Putin je podsetio na program "Megatone u megavate" između Rusije i SAD koji je bio na snazi od 1993. do 2013. godine.



Taj sporazum je podrazumevao "siromašenje" ruskog obogaćenog uranijuma, u količini dovoljnoj za oko 20.000 nuklearnih bojevih glava i njegovo pretvaranje u slabo obogaćeni uranijum za korišćenje kao gorivo u američkim nuklearnim elektranama.



Putin je rekao da su u "jednom od najefikasnijih napora razoružanja u istoriji", kako ga je okarakterisao, zvaničnici SAD izveli 170 poseta tajnim ruskim postrojenjima i "postavili trajne radne prostore u njima označene američkim zastavama".



"Sa strane Rusije pokazani su otvorenost bez presedana i poverenje", rekao je Putin, navodeći da je u 1990-ih godina oko 100 američkih zvaničnika imalo pravo da izvede iznenadne inspekcije ruskih nuklearnih postrojenja u okviru sporazuma koje su sklopili Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin.



"Ono što smo dobili zauzvrat je dobro poznato - potpuno zanemarivanje naših nacionalnih interesa, podrška separatizmu na Kavkazu, zaobilaženje Saveta bezbednosti UN, bombardovanje Jugoslavije, invazija na Irak i tako dalje. Mora da su SAD videle stanje našeg nuklearnog oružja i ekonomije i odlučile da se ratosiljaju međunarodnog prava", rekao je Putin.



Istakao je da neprijateljska politika koju Vašington sada vodi "vraća odnose između dve države u 1950. godine", ali je primetio da je u periodu Hladnog rata "makar postojalo međusobno poštovanje" između dve supersile.



Kada su u pitanju međunarodni sporazumi, oni ne mogu da se sprovode jednostrano, jer "američka strana ne radi ništa", istakao je Putin, navodeći Konvenciju o hemijskom oružju, iz 1993. godine.



Prošlog meseca, Rusija je proglasila da je uništila sve zalihe hemijskog oružja, na šta su zapadni mediji, prema Putinovim rečima, "odlučili da ostanu nemi", dok SAD uporno odlažu da učine to isto, i sada planiraju da taj proces dovrše najkasnije 2023. godine.



"Uništili smo sve, a onda naši američki partneri kažu: 'Ne još, nemamo para'. Dakle, imaju mašinu za štampanje novca, a ipak nemaju para. Dok mi, s druge strane, imamo?" rekao je sarkastično Putin.



Pod najvećom pretnjom, kako se navodi, nalazi se sporazum oz 1987. godine o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF).



Putin je naglasio da time što njime nisu zabranjeni vazdušni i mornarički lanseri, sporazum je dozvolio da ima propust koji ide u korist pretežno državama NATO alijanse, i istakao da predstavlja "još jedan slučaj u kom Rusija pravi jednostrane ustupke".



"Bez obzira na to, mi ćemo raditi u skladu sa uslovima i uticati na naše kolege da to čine. Ako odluče da ga (sporazum) napuste, naš odgovor će biti momentalan i recipročan", upozorio je Putin.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva