:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 25, 2018   12:05

0

184

Putin razgovarao s Makronom i Merkelovom o sirijskoj krizi


Troje lidera su, u telefonskim razgovorima, istakli značaj daljih zajedničkih napora u cilju sprovođenja primirja na koje je pozvao Savet bezbednosti UN, "u potpunosti i što je pre moguće", navodi se u saopštenju Pres službe Kremlja, javlja Tass.


- Strane su razgovarale o pitanjima vezanim za Siriju u kontekstu razvoja situacije u istočnoj Guti i obezbeđivanja humanitarnog pristupa tom i drugim regionima Sirije - navodi se u saopštenju.


Kako se ističe, sagovornici su izrazili zadovoljstvo što je zajednički konstruktivan rad pomogao u usaglašavanju i usvajanju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2401 24. februara.


Ranije danas, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva očekuje da će zemlje koje podržavaju antivladine snage u Siriji obezbediti poštovanje primirja na koje su Ujedinjene nacije pozvale juče usvojenom rezolucijom.


- Računamo na strane zaštitnike antivladinih militantnih grupa... da obezbede da njihovi štićenici obustave borbena dejvstva u interesu najbržeg i bezbednog tranzita humanitarnih konvoja. Pomno ćemo to pratiti - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva, preneo je Rojters.


U juče usvojenoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN zahteva se 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.


Rezolucija je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardovale istočna predgrađa Damaska koja su pod opsadom, u jednoj od najpogubnijoj ofanzivi u sirijskom ratu.


Britanska agencija podseća da je više ranijih primirja brzo propalo u sedmogodišnjem ratu u Siriji.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva