:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2017   12:05

0

125

Putin posetio Krim, Kijev osuđuje

Ruski predsednik posetio je Međunarodni dečiji centar "Artek" na obalama Crnog mora koji datira iz vremena Sovjetskog Saveza, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi AFP.

"Nije bilo tako davno kada je Artek prolazio kroz prilično teška vremena. Ali sada se ponovo rađa kao međunarodni letnji kamp", rekao je Putin u obraćanju mladima.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da Kijev "smatra ovu posetu... ozbiljnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Tas s.

Kako AFP podseća, Putin je bio u poseti Krimu i pre pripajanja tog poluostrva Rusiji, koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom.

Sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine traju od 2014, a u njima je do sada poginulo više od 10.000 ljudi, podseća agencija.

Osnovan 1925. na osnovu ideje oca ruskog komunizma Vladimira Lenjina, Artek je iz bolnice za decu sa tuberkulozom pretvoren kamp za dečije "pionire", komunističku organizaciju za mlade između 10 i 14 godina.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991, Artek je kao i čitav Krim bio deo nezavisne Ukrajine i tada su nastupila teška vremena za tu ustanovu, međutim, kako agencija navodi, kada je Rusija povratila Krim, kamp je renoviran.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva