:

:

TV Most

Foto: b92.net

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

143

Putin otvorio Krimski most


Putinu je trebalo 16 minuta da pređe most, čiji su troškovi gradnje procenjeni na oko 300 milijardi rubalja.



"Deset hiljada ljudi radilo je na ovom gradilištu, a u jednom trenutku i 15.000. Skoro 220 kompanija je radilo na projektu. Zapravo, cela zemlja je učestvovala. Rezultat je predivan. On čini Krim i Sevastopolj jačima i zbližava nas", rekao je Putin pozdravljajući prisutne.



Ruski predsednik bio je na čelu kolone u vozilu "kamaz", a pratilo ga je nekoliko desetina kamiona za prevoz smeća, betonski mikseri, kamionske dizalice, piše Izvestija



Most, zvanično najduži u Evropi, biće sutra otvoren za saobraćaj. Planirano je da železnički saobraćaj bude pokrenut 2019.



Krimski most, poznat i kao Most preko Kerčkog prolaza, drumsko-železnički spaja grad Kerč i Krimsko poluostrvo sa kontinentalnim delom zemlje (Temrjučki rejon Krasnodarske pokrajine). Deo mosta prolazi preko ostrva Tuzle i Tuzlanske kose.



Gradnja mosta započeta je u aprilu 2015. Sam most i prilazni putevi ka njemu deo su ruskog autoputa A-290 Kerč-Novorosijsk, odnosno R-260 "Tavrida" Kerč-Simferopolj-Sevastopolj.



Most ima lučnu konstrukciju sa rasponom svakog pojedinačnog luka od 227 metara. Ukupna dužina mosta je 18,1 kilometar, maksimalna visina konstrukcije je 80 metara, a visina saobraćajnih traka u odnosu na nivo mora je maksimalno 35 metara.









 



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva