:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2015   12:05

0

116

Putin i Erdogan razgovarali u Bakuu



Ta ruska agencija podseća da je 9. juna Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao da bi predsednici Rusije i Turske mogli da razmotre pitanje izgradnje "Turskog toka", gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubika, koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas.

Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant "Gazprom" izrazio je spremnost da u Evropu "Turskim tokom" doprema 47 milijardi kubika godišnje.

"Turski tok" predstavljao bi alternativu "Južnom toku", čija je realizacija u Moskvi proglašena završenom u decembru prošle godine, a prvi krak novog gasovoda trebalo bi, po najavi, da bude gotov decembra 2016. godine.

Peskov je rekao da će susret Putina i Erdogana biti održan posle parlamentarnih izbora u Turskoj a da će biti razmenjena mišljenja i o složenoj situaciji u regionu, uključujući stanje u Siriji.

U razgovorima dvojice lidera učestvovali su Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, direktor "Rosatoma" Sergej Kirijenko, čelnik "Gazproma" Aleksej Miler.

TAS S navodi da su tokom fotografisanja Putin i Erdogan jedino razmenili utiske o jučerašnjem svečanom otvaranju sportskih Prvih evropskih igara u Bakuu.

Erdogan je, između ostalog, ukazao da niko od lidera zemalja EU nije bio na otvaranju, dok je Putin sa osmehom rekao da je "Turska, kao kandidat za učlanjenje u EU, predstavljala čitavu Uniju".

Predsednik Rusije se u glavnom gradu Azerbejdžana sastao i sa predsednikom te zemlje, Ilhamom Alijevim, ističući da je Moskva zainteresovana za jačanje saradnje sa azerbejdžanskim privrednicima i podsećajući da je prošle godine robna razmena između dve zemlje povećana za nešto više od 12 odsto, a u prvom kvartalu ove rast predstavlja blizu šest odsto.

Alijev je rekao da je bilateralna saradnja na visokom nivou i da omogućava da se u budućnost gleda s optimizmom, čestitajući Putinu Dan Rusije, 12. jun, i zahvaljujući mu što je tog dana došao u Azerbejdžan.

"Na to gledamo kao na izražavanje prijateljstva i visokog nivoa saradnje među našim zemljama", kazao je predsednik Azerbejdžana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva