:

:

TV Most

Foto: AP,tanjug

clock

Decembar 11, 2017   12:05

0

227

Putin i Erdogan kritikuju Trampovo priznanje Jerusalima


Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vladimirom Putinom, Redžep Tajip Erdogan je rekao da je Izrael iskoristio stav Trampove administracije kao izgovor da poveća "pritisak i nasilje" na Palestince.



Erdogan je rekao da on i Putin isto misle o Jerusalimu i drugim pitanjima, i da su bliski odnosi Turske i Rusije "važni i značajni za regionalnu stabilnost".



Turski lider je dodao da oni rade da bi našli "trajno političko rešenje" građanskog rata u Siriji.



Najavio je da će sporazum o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, što zabrinjava saveznike Turske u NATO, biti finaliziran već ove nedelje.



Putin je ranije kitikovao američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada jevrejske države, upozorivši da bi to moglo da destabilizuje Bliski istok i da ugrozi mirovni proces.



Predsednik Rusije je iz ruske baze u Siriji doputovao u Kairo, a potom u Ankaru.



U egipatskom glavnom gradu je ocenio da odluka Trampove administracije "ne pomaže bliskoistočnom sporazumu, već, baš suprotno, destabilizuje ionako tešku situaciju u regionu", i da bi mogla da "uništi izglede za palestinsko izraelski mirovni proces".



Putin je naglasio da Moskva smatra da bi status Jerusalima mogao da se utvrdi samo kroz pregovore Palestinaca i Izraela, u skladu s rezolucijama UN.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva