:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2015   12:05

0

115

Putin i Cipras razgovarali o izbegličkoj krizi

Putin je nazvao Ciprasa da bi mu čestitao na pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima u nedelju, na kojima je dobio novi mandat za primenu kontroverznog paketa pomoći dogovorenog sa međunarodnim kreditorima, koji predviđa da Grčka primeni oštre reforme u zamenu za novčanu pomoć, prenela je agencija Frans pres.

Tokom telefonskog razgovora dvojica državnika su razgovarali o "jačanju bilateralnih odnosa", kao i regionalnom razvoju situacije, a "posebno o problemu velikog priliva izbeglica", saopštio je Ciprasov kabinet.

Od početka godine je na grčke obale stiglo oko 330.000 ljudi, uglavnom Sirijaca koji beže pred građanskim ratom u svojoj zemlji, a i danas ih svakodnevno stiže oko 3.000, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Tokom svog prvog premijerskog mandata, Cipras je dva puta posetio Rusiju u razmaku od samo nekoliko meseci, a sve vreme je radio na održavanju tradicionalnih odnosa zvanične Atine i Moskve, uprkos konfliktu u Ukrajini, što je u Evropi izazvalo zabrinutost, podseća AFP.

Tokom posete Moskvi u junu, Cipras je potpisao preliminarni sporazum sa Rusijom o izgradnji dva miliona evra vrednog gasovoda koji bi prolazio kroz Grčku, a namena mu je da ruskim gasom snabdeva Tursku.

Ciprasu je u četvrtak pobedu na izborima čestitao i američki predsednik Barak Obama, a tom prilikom je bilo reči o izbegličkoj krizi u Evropi i lošem stanju grčke privrede.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva