:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2015   12:05

0

168

Putevima Mirosavljevog jevanđelja u Muzeju Vuka

Naš najstariji duhovni spomenik čuvan je na Svetoj Gori. Manastir Hilandar posetila je 1845. ruska duhovna misija na čelu sa arhiepiskopom i naučnikom Porfirijem Uspenskim.

Fasciniran izgledom Miroslavljevog jevanđelistara, Uspenski je 166. list poneo sa sobom. Taj istrgnuti list Jevanđelja se do 1883. godine nalazio u Kijevu, a nakon toga prenet je u Sankt Peterburg. Na toj stranici liturgijske knjige su čtenija za praznik Svetog Jovana.

"Naša javnost i gosti Beograda uvek su prepoznavali Miroslavljevo jevađelje kao deo baštine, pa je inetersovanje da se vidi uvek veliko i oni žele da vide kakav je to deo koji Miroslavljevom jevanđelju nedostaje", kaže Lidija Ham Milovanović, saradnik za odnose sa javnošću.

Izradu najstarijeg sačuvanog spomenika srpske recenzije staroslovenskog jezika, naručio je humski knez Miroslav brat Stefana Nemanje za potrebe svoje zadužbine crkve Svetih Petra i Pavla u Bijelom Polju.

Postavku "Putevima Miroslavljevog jevanđelja" i nedostajući deo naše najstarije i najdragocenije rukopisne knjige, možete razgledati do 5. maja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva