:

:

TV Most

Foto: Bundeskanzlei

clock

Februar 11, 2015   12:05

0

149

Put Srbije u EU nije potkopan odnosima sa Rusijom

"Takva pozicija može da predstavlja konstruktivan temelj za uspešno rukovodenje OEBS-om i bez sumnje Srbija može da pomogne u pronalaženju rešenja putem mnogih programa iz delokruga aktivnosti OEBS-a. Srbija se svakako kreće u pravcu pridruživanja Uniji", rekla je Kalmi-Rej.

Ona smatra da rukovodenje OEBS-om predstavlja veliku šansu za Srbiju.

"Naime, (Srbija) je prilici da pokaže da je odgovorna članica međunarodne zajednice tako što će se svesrdno zalagati za uspostavljanje mira i vođenje dijaloga u Evropi", dodala je Kalmi-Rej.

Govoreci o značaju predsedavanja Srbije OEBS-u, ona istakla da ta organizacija "nema na raspolaganju ogromne ljudske ili finansijske resurse za prevazilaženje krize, ali ostaje najvažnija platforma za dijalog".

"OEBS nije posrednik u krizi, već tu ulogu imaju države poput Francuske i Nemačke, ali predsedavanje OEBS-u služi kao okvir za uspostavljanje neophodnih kontakata i podsticanje dijaloga", precizirala je Kalmi-Rej.

Ona je istakla da je OEBS aktivan na terenu u Ukrajini i budući da se na istoku te države nalazi Specijalna posmatračka misija OEBS-a, moguće je dobiti precizniju sliku o aktuelnim zbivanjima.

"Uprkos pojedinim smetnjama i zabeleženim incidentima, misija je funkcionalna", ocenila je Kalmi-Rej.

Prema njenim rečima, OEBS nije arbitar, ali može da doprinese rešenju krize primenom određenih instrumenata kao što su sporazumi, apeli i rezolucije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva