:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Septembar 25, 2018   13:56

0

206

Puštena u rad najmodernija trafostanica u Srbiji

Milorad Grčić je istakao da će od sada najveći zimski turistički centar u Srbiji imati stabilno snabdevanje strujom, kao i novi investitori zainteresovani za tu planinu, s obzirom na to da nova trafostanica ima tri puta veći kapacitet od stare.

"Ugrađena je poslednja reč tehnilogije i dostignuća 'Simensa', postoji najviši nivo bezbednosti za svakog zaposlenog i radnika koji interveniše ako za tim postoji bilo kakva potreba u trafostanici", naglasio je Grčić.

Nova trafostanica je izgrađena kako bismo sačuvali postojeći obim turizma i stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima da grade objekte, naglasio je v. d. direktora EPS-a.

"Svedoci smo da se uprvo završava hotel koji grade Arapi, sa više od 22.000 kvadratnih metara. Dosta privrednika je u ovom momentu u procesu čekanja izdavanja dozvole, a neki su i krenuli sa gradnjom", rekao je Grčić i podsetio da je na Kopaoniku i u celom tom regionu postojao problem sa napajanjem strujom.

Poručio je da više neće biti tog problema pošto je trafostanica "Kopaonik" velika i najmodernija trafostanica izgrađena u Srbiji.

Ta trafostanica će imati i najmanje gubitke, a povezana je i sa dispečerskim centrom u Kraljevu, pa će moći da se prati kompletna situacija u tom delu Srbije.

"Neophodno je da izgradimo kabal od trafostanice Jošanička Banja do trafostanice Kopaonik, sa izgradnjom tog dalekovodnog kabla od 35 kilovolti, mi ćemo postići potpunu stabilizaciju ovog regiona. Tu postoji i oko 30 minihidroelektrana, međutim stvorio se jedan haos, jer u periodu kada je manja potrošnja njima sve te minihidroelektrane iskaču", objasnio je Ggčić.

Sa izgradnjom dalekovoda od 35 kilovolti neće više morati da se isključuju snežni topovi da bi svi hoteli u špicu sezone imali stabilno snabdevanje strujom.

"Kao pre nekoliko godina što se desilo, kada su ljudi iz EPS-a morali da zamole da se isključe snežni topovi 31. decembra da bi svi hoteli mogli da organizuju doček Nove godine, što je strašno i poražavajuće", rekao je Grčić.

Gradnja trafostanice je trajala tri godine, uključujući i projektovanje.

Grčić ističe da je trafostanica "Kopaonik" izgrađena po svetskim standardima predviđenim za nadmorske visine od preko 1.500 metara, što znači da je potpuno zaštićena od svih spoljnih atmosferskih uticaja.

"Bez obzira na padavine i temperaturu i oluje, svaki kabal i trafo je zaštićen. Praksa je da ovakvi 110 kilovoltni trafoi budu izgrađeni napolju, van zgrade, a ovde je izgrađen trafo unutar objekta".

Trafo može da radi i po najoštrijim klimatskim uslovima.

Grčić je najavio da će svi priključci i sva povezivanja na ostale trafoe biti završeni do kraja 2019. i da će Kopaonik kao turistički centar onda imati potpuno stabilno snabdevanje strujom koje će biti dostojno 21. veka i moderne Srbije.

Takođe, najavio je i da će u skladu sa politikom vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti nastavljena izgradnja novih trafoa i da će otvaranje novih ili obnovljenih trafostanica u narednih pet godina postati svakodnevica i dodao da su za EPS sve opštine podjednako važne.

Napomenuo je da su prošle nedelje u Subotici puštene u rad dve obnovljene velike trafostanice.

Grčić je podsetio da, sa druge strane, niko nije obnavljao i gradio nove trafoe decenijama.

 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva