:

:

TV Most

clock

April 05, 2017   12:05

0

114

Pupovac:Pokrećemo inicijativu da se ukloni ploča u Jasenovcu

Milorad Pupovac je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će predstavnici Srba, ukoliko nadležno ministarstvo ne ukloni ploču sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, bojkotovati državnu komemoraciju i održaće svoju.

"Ukoliko se ništa ne dogodi, ukoliko Vlada, odnosno nadležno Ministarstvo uprave ne ukloni spornu ploču posebno taj ustaški pozdrav na njoj, biće komemoracija najmanje koliko ih je bilo prošle godine, a što se tiče Srpskog narodnog veća mi ćemo zajedno sa Savezom antifašističkih boraca i pre toga sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve komemorirati istog dana, 22. aprila najverovatnije", objašnjava predsednik Srpskog narodnog veća.

Navodi da će pokrenuti inicijativu da Ministarstvo uprave ukloni ploču sa ustaškim pozdravom.

"Mi ćemo pokrenuti inicijativu da to ministarstvo uradi temeljem odluke Odbora za ustav hrvatskog Sabora od početka ove godine, i nadamo se da će ministarstvo imati snage da to uradi", ističe Pupovac.

Dodaje da je u prošloj godini zabeležen 331 slučaj nasilja, revizije, govora mržnje koji su usmereni prema Srbima i da je izostala svaka reakcija službenih predstavnika vlasti.

"Reakcije službenih predstavnika vlasti u pogledu našeg izveštaja još uvek nema", ističe predsednik Srpskog narodnog veća.

Očekuje poziv nadležnih institucija.

"Bio bi red da razgovaramo sa nadležnim institucijama o tome kako i na koji način zaustaviti ono što traje već nekoliko godina i samo se pojačava", objašnjava Pupovac.

Veruje da će doći do susreta Vučića i Plenkovića.

"Sada je vreme da se to dogodi. S obzirom na opredeljenje izabranog predsednika Aleksandra Vučića i aktuelnog premijera Srbije i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića ne sumnjam da će do tog susreta doći, ne samo zbog njihove opredeljenosti već i zbog svega onog što čujem od strane ozbiljnih ljudi koji smatraju da je nastavak dijaloga imperativ i za jednu i za drugu stranu", zaključio je predsednik Srpskog narodnog veća.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva