:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2015   12:05

0

227

Pupovac za RTS: Izuzetno cenim odluku Vučića



Inauguracija nove predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović centralni je događaj u regionu ovog vikenda. Na sutrašnjoj svečanosti, Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić. Pored sastanaka sa hrvatskim zvaničnicima, razgovaraće i sa liderom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem, koji je prethodnih dana bio izložen oštrim napadima krajnje desničarskih stranaka.



Gospodine Pupovac, inauguracija na koju će doći i premijer Vučić trebalo bi da bude i prilika za nove i bolje odnose Beograda i Zagreba. Hoće li oni biti bolji posle ove posete premijera?

-Odluka premijera Vučića da dođe na inauguraciju predsednice Grabar Kitarović može predstavljati proboj u zamrznutom stanju odnosa između Zagreba i Beograda i može zaustaviti negativni trend koji se razvija u proteklih nekoliko meseci ili godina. Zbog toga mi izrazito cenimo tu odluku premijerovu i smatramo je značajnim doprinosom da se zaustavi taj negativni trend i otvori mogućnost za pozitivan trend.

Ipak, i ovakva odluka premijera i pozitivna prva reakcija iz Zagreba praćene su i nekim negativnim reakcijama. Tomislav Karamarko podsetio je šta Hrvatska sve želi da dobije od Srbije, u Beogradu su se podsetili da premijer Milanović nije došao na Kineski samit. Jedna pozitivna ideja nije izazvala samo pozitivne reakcije?

-U redu je da Hrvatska podseća na ono što smatra da treba podsetiti, ali istovremeno važno je da se svako seti onoga što su njegove obaveze. Prema tome, kako Srbija ima obaveze, tako i Hrvatska ima obaveze i te obaveze trebaju biti predmet obostranih interesa i obostranih razgovora. Šteta je što prilike koje su bile stvorene sa Samitom u Beogradu nisu bile iskorišćene - to je bila takođe prilika da se napravi proboj, ali ne treba žaliti za propuštenim prilikama. Treba iskoristiti prvu koja se za to ukaže, a ova je prilika tu i ona se po svoj prilici želi iskoristiti.

Kakav mandat očeujete od nove predsednice Hrvatske - da li će njen mandat biti drugačiji od poruka koje je slala posle izbora?

Njene poruke su izazvale nesporazume u Hrvatskoj, izazvale su nesporazume u regionu, zbunile su mnoge i u svetu ali mi očekujemo da kada izabrana predsednica konsoliduje svoj tim, kada preuzme poziciju predsednice Republike, da će ona u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i u skladu sa interesima Republike Hrvatske, voditi politiku koja neće stvarati nesporazume. Očekujemo da će ona imati dobar mandat.

Prethodnih dana i Vi ste bili u žiži interesovanja hrvatske javnosti - bili ste izloženi žestokim napadima, govoru mržnje najpre na društvenim mrežama, a potom i u parlamentu - što je možda još i više zabrinulo deo javnosti u Hrvatskoj. Jeste li vi zadovoljni kako je hrvatska javnost reagovala i kako je hrvatska država reagovala na poruke upućene Vama?

Mi reakcije države tek očekujemo. Reakcije pravosudnih institucija tek očekujemo, na nešto što je delo mržnje, što je podsticanje na nasilje i na nešto što je opstrukcija rada pravosudnih institucija. A posebno očekujemo da će hrvatski parlament, gde smo mi zastupnici, a ja zastupnik u četvrtom mandatu, shvatiti da je reč bila ne samo o napadu na jedan klub zastupnika, već je reč bila o tome da se taj klub stigmatizuje i isključi iz rada hrvatskog Sabora. To je apsolutno nedopustivo i zaslužuje reakcije najodlučnijeg tipa. Isto tako kao što očekujemo da će javnost shvatiti da je ova vrsta istupa vrh ledenog brega s obzirom na ono što postoji u delu naših političkih krugova koji i dalje gaje mržnju, netoleranciju, smatraju da Srbi u Hrvatskoj ne mogu biti gledani ni u kom pozitivnom svetlu.

Imate li utisak da se takve izjave i nastupi pojedinih političara intenziviraju u predizborno vreme. Ovo je još jedna izborna godina za Zagreb i za Hrvatsku. Da li se sve dešava kao još neki vid predizborne borbe u kojoj su manjinska pitanja ponovo način za sticanje glasova?

Ovo je bila kulminacija nečega što se razvija u protekle dve godine, a to je širenje netolerancije, širenje govora mržnje, širenje akata mržnje prema obeležjima srpske zajednice u Hrvatskoj, ali isto tako i prema političkim razlikama koje mogu postojati u Hrvatskoj. I to je veoma opasan trend zato što se sve ono što je postignuto do ulaska u Evropsku uniju sada zapravo destruira, ugrožava se. Hrvatska se veoma ozbiljno naginje udesno i nastoji u tom smislu poništiti evropska postignuća, koja u Hrvatskoj nisu bila ni mala ni beznačajna, a kojima su i Srbi u Hrvatskoj i druge manjine značajno doprinele.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva