:

:

TV Most

clock

Jul 11, 2016   12:05

0

118

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj u strahu što su Srbi

Pupovac je na svom Fejsbuk profilu istakao da Srbi neprestano žive u strahovima koji se obnavljaju i koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj.

"Pored strahova, kao što su oni vezani uz zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost dece a koje dele s većinom hrvatskih građana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi", naveo je Pupovac.

Ukazuje da se Srbi boje da kažu da su Srbi.

"Boje se pokazati da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se prenositi svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive s osećajem slobode već s osećajem straha", istakao je.

Dodao je da Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo, a Srbe u gradovima strah.

"Navešću primer o kojem sam nedavno slušao. U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vernici neretko mole svog pravoslavnog sveštenika da im u kuću ne dolazi u mantiji već da do njih dođe u civilnom odelu a da mantiju obuče kad uđe u njihovu kuću ili stan", napisao je.

U istom gradu čujemo, kaže Pupovac, da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na veronauku zbog u najmanju ruku nastavničinog netaktičnog komuniciranja u razredu otkriva njen verski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije. Dakle, strahovi se podržavaju i podstiču", naveo je.

Pupovac ističe da je malo koga zbog toga briga, ali da Srbe u Hrvatskoj jeste briga i treba da ih bude.

"A učinićemo da to postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susedi žive s tom vrstom straha", naveo je Pupovac.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva