:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2018   19:31

0

240

Pupovac: Predlažem drugačiji pristup


"Predlažem drugačiji pristup", rekao je Pupovac u "Nedeljom u dva" na HRT.




"Jeste li vi mene ikada čuli da nazivam Hrvatsku ustaškom državom... jeste li ikada čuli ili videli da sam upoređivao Hrvatsku od 1990. na ovamo s bilo kojom nacističkom, fašističkom tvorevinom", upitao je Pupovac.



Kako je naglasio, prema Vučičevom govoru se vrlo jasno odredio.


"Da ste pročitali moju izjavu, koju sam dao nakon što se napad na mene smirio, onda bi videli da sam dao izjavu", rekao je Pupovac.



"Kada bismo mi u Hrvatskoj imali drugačiji odnos prema činjenici da je iz Hrvatske proterano 250-300 hiljada Srba za vreme rata, onda bi svaki moj odgovor na tu vrstu stvari bio puno jednostavniji", rekao je Pupovac.



"Ovako, kad se mi pravimo da se to nije dogodilo, kao da nije istina da se to dogodilo. Ili ako se dogodilo, onda je to samo krivicom tih ljudi koji su morali otići. Onda bi moj odgovor bio sasvim jednostavan", dodao je Pupovac.



Pupovac dalje kaže da nije rekao i da ne bi rekao "to što je predsednik Vučić kazao".



"Za tu činjenicu što su Srbi morali otići iz Hrvatske krivci i odgovorni nisu samo na jednoj strani. I to samo stvar čini dodatno kompleksnijom", naglasio je on.



"I treću stvar koju želim reći - nakon što sam učestvovao u jednoj haškoj konferenciji u jesen 1991. godine o mogućem spasavanju Srba u Hrvatskoj kao pretpostavka međunarodnog priznanja Hrvatske, vratio sam se i zatekla me vest o masovnom ubistvu Srba u Gospiću", ispričao je Pupovac.



Oni su pozvani, nastavio je dalje on, da dođu sa svojih poslova koje su radili drugde i kad su se vratili bili su pobijeni.



"I kad sam digao glas protiv toga, bio sam proglašen neprijateljem broj 1", rekao je Pupovac.



"Hrvatska i Srbija moraju prekinuti rat oko pitanja izbeglica, manjina, oko pitanja ratnoga nasleđa. Moraju se vratiti u razgovor. I oko ratnih zločina i oko ostvarivanja prava manjina, i oko prava izbeglica", naglasio je on.



Pupovac smatra da optužbe "kao ove - neće tome doprineti".



"Samo će povrediti jednu stranu. Delovanje te vrste može biti samo manipulativno kada je posredi izbegličko stradanje, a ne i stvarno rešenje za probleme koji još uvek postoje među izbeglicima i ne stvarno rešenje za odnose izmedu Hrvatske i Srbije", zaključio je Pupovac.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva