:

:

TV Most

clock

April 09, 2016   12:05

0

180

Pupovac: Opšti trend negacije Jasenovca

"Za nas je odluka da ne idemo bila bolna, jer mislimo da nam je tamo mesto. Za nas je i bolno da oni koji bi trebalo da razumeju s koliko teškoće smo doneli ovu odluku, to ne razumeju, nego proglašavaju politikanstvom", rekao je Pupovac za N1 povodom izjave potpredsednika hrvatske vlade Tomislava Karamarka.

Karamarko je prethodno danas komentarišući najavu SNV i Koordinacije jevrejskih opšina da bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu rekao da još jednom razmisle o svojoj odluci i da im poštovanje prema žrtvama i ponovljena osuda totalitarnog režima budu važniji od "jeftinog dnevnog politikantstva čiji učinci ionako ne traju duže od dva ili tri dana".

Pupovac je uzvratio da je vreme da se svakome ko je pocinio zločin to kaže. "Ne govorimo o zločinima na Golom otoku ovaj put, niti o Aušvicu, ovaj put razgovaramo o zločinu ustaškog pokreta i ustaške države, tzv. NDH", rekao je Pupovac.

On je objasnio da je na odluku SNV uticao i "opšti trend negacije Jasenovca, što je pozadina koja nas teško opterecuje, koja vreda osećaje nas koji poštujemo žrtve koje su tamo stradale i činjenica da nema adekvatne javne reakcije".

"Kada bi se na te pojave upola reagovalo kao na našu odluku da ne idemo, verovatno bi stvar bila drugacija", naveo je Pupovac.

On je objasnio i da je odluka SNV-a da ne prisustvuje obeležavanju proboja logoraša iz Jasenovca doneta i zbog nekomunikacije i nesaradnje tokom organizacije komemoracije.

Pupovac je upozorio i na nedavne proustaške pokliče na utakmici u Osijeku nije adekvatno reagovalo, a da su organizatori ignorisali i SNV-ov dopis.

"Umesto da se reaguje, došao je film 'Jasenovac - istina', koji je čista laž i ta laž se nameće kao istina. Kad ministar kaže da niko nema monopol na istinu - nema. Ali nema ni pravo na monopol na laž i da laž pretvara u istinu. Dok je tako, mi ne možemo ići", rekao je Pupovac, reagujući na izjavu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Sa druge strane Nacionalno vijeće Srba u Hrvatskoj saopštilo je danas da se protivi odluci SNV da bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu i tu odluku smatra "nepoštovanjem digniteta svih žrtava Jasenovca", prenela je Hina.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva