:

:

TV Most

clock

April 19, 2015   12:05

0

135

Pupovac o dolasku HDZ na vlast: Poremećeni odnosi


Odgovarajući na novinarsko pitanje o položaju srpskog naroda u Hrvatskoj, nakon ponovnog dolaska HDZ-a na čelo države, Pupovac je ocenio da je aktuelna klima “nažalost, poremećena, bolje rečeno - opterećena političkim kampanjama, izjavama, blokadama delovanja institucija koje bi trebalo da rešavaju pitanja položaja Srba i prava pripadnika srpske zajednice”.

“Dakle, atmosfera je kontaminirana političkim kampanjama i raspravama, bilo unutar Hrvatske, ili između Hrvatske i Srbije”, zaključio je on.

Ocenjujući politiku koju vodi aktuelna vlast u Beogradu prema Srbima u regionu i njihovim problemima, Pupovac je istakao da je poseta premijera Aleksandra Vučića Zagrebu, za vreme inauguracije predsednice Kolinde Grabar Kitarović, dala značajan doprinos za “probijanje mraza u odnosima”, a potom i dolazak šefa diplomatije Ivice Dačića.

“Nadam se da su ove poslednje rasprave, koje su opteretile javne komunikacije na relaciji Zagreb - Beograd povodom puštanja lidera SRS Vojislava Šešelja iz Haga, neće ni usporiti, a ni oslabiti dogovorene postupke saradnje koji se tiču u prvom redu, i najviše, izbeglih Srba, kao i onih koji žive u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

U vezi sa procesom pristupanja Srbije EU, on je naveo i to da u Hrvatskoj postoje “te vrste entuzijazma da se Srbija uspori na putu ka EU” i dodao da se to može videti u Evropskom parlamentu i “moguće je prepoznati aktere koji bi, ako ne usporavali, a onda rado kontrolisali Srbiji dinamiku i uslove članstva”.

“No, mislim da je to mač sa dva oštrice i za Hrvatsku i za Srbiju”, ocenjuje Pupovac i ističe da je najvažnije za Srbiju da razvija saradnju, a za Hrvatsku “da ne vodi računa samo kako je u komšijinom dvorištu, već da gleda i kako je u njenom”.

Pupovac kaže i da Srbi u Hrvatskoj smatraju da je veoma važno da se realizuje najavljena posete predsednika Tomislava Nikolića papi Franji i da Srbija razvija odnose sa Svetom stolicom.

“Važno je, naime, da se zvanični Beograd još bolje upozna sa spoljnom i ukupnom politikom samog pape i Vatikana prema prostoru bivše Jugoslavije.To može biti korisno i za Srbiju i ceo region”, dodao je predsednik SNV i zaključio:

“Što se tiče hrvatsko-srpskih odnosa, tu se stvari malo kanalizuju u skladu s odgovornostima predsednice, i nadamo se da će se razvijati u dobrom pravcu”.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva