:

:

TV Most

clock

Avgust 01, 2017   12:05

0

128

Pupovac: Najgrublji vid ometanja komemoracije u Glini

Milorad Pupovac je u otvorenom pismu o događajima do kojih je došlo neposredno pre i za vreme komemorativnog okupljanja u Glini u nedelju, 30. jula, ispred Spomen-doma koji od 1995. godine nosi naziv Hrvatski dom, poručio da se to ometanje ponavljalo u ratovima 1941-1945. i 1991-1995.

"Glinsko je stradanje pravoslavnih Srba, u prvim mesecima vlasti ustaškog pokreta Ante Pavelića, bilo najmasovnije zato što je u njemu u dva krvava pohoda što hladnim što vatrenim oružjem ubijeno ne manje od njih 1.400", naveo je Pupovac u pismu dostavljenom i Tanjugu.

Poručuje da za njega "nema žrtava koje su samo" njegove ili samo "naše".

"Žrtve glinskih Hrvata, kao i žrtve drugih Hrvata, koji su nedužno stradali od Srba 1991. i 1992. godine za mene su takođe moje ili naše žrtve. I voleo bih da ih mogu zajedno sa glinskim Srbima komemorisati kad ih komemoriše njihova rodbina, prijatelji i poštovaoci njihova stradanja", naveo je Pupovac.

Pupovac je u pismu naveo i da taj stid, osm povređenost, koje je osetio ovog 30. jula na komemoraciji u Glini, a koja je bila ometana i onemogućavana, prisilio ga je da napiše ovo pimo.

Kao što je, kako kaže, naveo ovo nije bio prvi put, ali je nesumnjivo bio najgrublji vid ometanja, onemogućavanja.

Uz neprestane glasne proteste, upadice i pesmu grupe od desetak hrvatskih veterana, u Glini je u nedelju uveče održana komemoracija za oko 1.200 ubijenih Srba, koje je ustaški režim likvidirao krajem jula i početkom avgusta 1941. na širem glinskom području.

Komemoracija povodom 76. godišnjice tog događaja, u organizaciji Srpskog narodnog veća, uz stotinak prisutnih, održana je ispred Hrvatskog doma, na mestu bivše crkve Presvete Bogorodice, gde je 29. jula 1941. godine okupljeno i ubijeno nekoliko stotina Srba.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva