:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2015   12:05

0

135

Pupovac: Hrvatska naginje 90-tim



Takva se atmosefra, istakao je Pupovac za ljubljansko "Delo", videla prilikom reakcije HDZ-ovih poslanika kada ga je u Saboru verbalno napao poslanik HDS SB-a Dinko Burić, kao i na inauguraciji nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

"Dok su druge stranke osudile napade na moju stranku i mene lično, HDZ nije, nego se njegov poslanički klub prijavio za raspravu o nekoj sporednoj ekonomskoj temi", kazao je Pupovac i dodao da ga to brine jer, kako je ukazao, HDZ kao opoziciona stranka želi da dođe na vlast, a povezuje se sa desničarskim strankama i udruženjima.

Protiv onih koji podstiču na mržnju i nasilje trebalo bi pokretati postupak po službenoj dužnosti, dok u Hrvatskoj "stranke i mediji još uvek dopuštaju takvo delovanje", ocenio je on.

"Slažem sa ocenom bivšeg predsednika Ive Josipovića da postoji tendencija vraćanja u ratne 90-te, a glasovi pristalica takve politike mogli su se čuti i prilikom inauguracije nove predsendice Kolinde Grabar Kitarović", ponovio je Pupovac.

Prema njegovim rečima, bilo bi opasno ukoliko bi isključivost desnih stranaka i desnih nepolitičkih krugova jačala i ako se ne očuvaju vrednosti koje je Hrvatska postigla od 2000. do 2013, do ulaska u EU.

"To bi bilo opasno prvenstveno za Hrvatsku", upozorio je Pupovac u razgovoru za slovenački dnevnik.

On je dodao da od nove predsednice očekuje da digne glas protiv takvih pojava i da je neophodan jednak odnos prema svim strankama i etničkim zajednicama.

"Od nje očekujem da vodi politiku saradnje sa susednim državama, u korist zajedničke evropske perspektive, a to je ono što je Hrvatskoj, uz ekonomsku obnovu, najpotrebnije", rekao je lider SDS S-a.

Pupovac je pojasnio i svoje delovanje pred raspad nekadašnje Jugoslavije, kada je bio aktivan u Udruženju za jugoslovensku demokratsku inicijativu (UJDI), grupi intelektualaca iz više tadašnjih republika, rekavši kako mu se iz sadašnje perspektive čini da je "na žalost bivša država bila bolja od onih koje su nastale nakon njena raspada".

"Što se tiče Jugoslavije, mogu reći da je to bila dobra država. Uz sva svoja ograničenja bila je, na žalost, bolja od većine država koje su nastale nakon njenog raspada. Bojim se da će tako biti još dugo", rekao je Pupovac i pojasnio da su neki intelektualci u tadašnjem UJDI-u predviđali da će zbog "nacionalističkih politika" doći do krvavog rata.

"Te su nas politike napravile manje ravnopravnima i manje razvijenim nego što je to bilo potrebno", zaključio je Pupovac.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva