:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 12, 2018   09:52

0

126

Pune ordinacije pedijatara


Vreme je ovih dana promenljivo – malo sunca pa malo kiše, temperatura oko 30 stepeni, pa nagli pad temperature zbog jakih pljuskova, grmljavine i vetrova. Sve to uticalo je da ordinacije u domovima zdravlja budu pune gotovo kao zimi. Mnogo posla imaju i lekari za odrasle i pedijatri.



"Ove vremenske promene povećale su broj dece koja dolaze sa simptomima respiratornih infekcija. Ne zahtevaju antibiotike, samo praćenje. Više dece je dolazilo i zbog stomačnih tegoba – povraćanje, loša stolica", istakla je dr Biljana Aleksić iz Doma zdravlja Stari grad.



Ukazuje da je, kada su stomačne tegobe u pitanju, higijena ruku najvažnija. "Često pranje ruku pre svakog obroka, nakon toaleta, često menjanje peškira. Važno je pojiti decu, ne dozvoliti da izgube tečnost. To su stomačni virusi koji su česti u letnjim mesecima, nije trovanje hranom", objasnila je dr Aleksić.



Deca dolaze kod lekara i zbog crvenila na koži. "To može biti virusno ili alergijska reakcija na nešto što je dete pojelo a nije dovoljno oprano ili pak od izlaganja suncu", navela je dr Aleksić i istakla da svakako treba doći kod lekara kako bi se utvrdilo da li je alergijsko ili virusno.



Govoreći o malim boginjama, doktorka je istakla da se kontinuirano sprovodi akcija vakcinisanja dece, i da letnji meseci nisu razlog da se ne dođe na vakcinaciju.



U Srbiji vlada i groznica Zapadnog Nila. Ako vreme dozvoli, danas će u Beogradu biti organizovano zaprašivanje komaraca.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva