:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

184

Puđdamonovo pismo na četiri stranice,bez jasnog odgovora


U pismu na četiri stranice, katalonski lider je pozvao na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.



Puđdamon je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.


"Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo", napisao je Puđdamon.



S druge strane, kako, piše Pais, španska vlada priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije Mososa i finansija.



Centralne španske vlasti dale su Puđdamonu rok da do danas precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne", što Puđdamon nije učinio, čime je otvorio put španskoj vladi da preuzme kontorlu nad Katalonijom i upravlja ovim regionom direktno, naveo je Rojters.



Puđdamon je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva