:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

215

Puđdamonovo pismo bez jasnog odgovora,novi rok do četvrtka


Zamenica španskog premijera poziva Puđdamona da se vrati na put poštovanja zakona inače će Španija preuzeti kontrolu i direktno upravljati Katalonijom.



U pismu na četiri stranice, katalonski lider je pozvao na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.



Puđdamon je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.


"Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo", napisao je Puđdamon.



Oglasila se zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija koja je izjavila da će Španija preuzeti kontrolu i direktno upravljati Katalonijom ukoliko katalonski lider Puđdamon ne odbaci ideju o otcepljenju tog regiona od Španije do četvrtka u 10 sati ujutru.



"Gospodin Puđdamon još ima šansu da počne da rešava ovu situaciju, on mora da odgovori sa 'da' ili 'ne' o tome da li je proglasio deklaraciju o nezavisnosti", rekla je Saens de Santamarija, preneo je Rojters.



Ona je istakla da Puđdamon nije dao adekvatan odgovor u svom pismu na ono što je od njega tražila španska vlada i mora do četvrtka da kaže da nije proglasio nezavisnost i vrati se na put poštovanja zakona Španije, prenele su agencije.



Saens de Santamarija je dodala da će u suprotonom Katalonija biti suočena sa aktiviranjem ÄŒlana 155 Ustava, koji omogućava španskoj vladi da preuzme kontorolu nad tim regionom.



Zamenica španskog premijera takođe, je rekla da odgovor španske vlade na situaciju u Kataloniji ima snažnu podršku španskog parlamenta.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva