:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2017   12:05

0

179

Puđdamon i danas bez konkretnog odgovora


Puđdamon je izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori sa Madridom.



Rojters javlja da će se po ovom pitanju uskoro oglasiti portaparol španske vlade. 


Mediji su ranije nagoveštavali da Puđdamon ni danas neće izeti jasan stav o proglašenju nezavisnosti.



Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas u 10 časova odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.



Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.



Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da "deluje razumno", pošto se približavao rok koji je severoistočni region dobio da odustane od težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.



"Tražim od Puđdamona da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan", poručio je Rahoj u španskom parlamentu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva