:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

193

Pućdemon: Za Kataloniju moguće i drugačije rešenje osim nezavisnosnti


U redovima katalonskih političara je došlo do uočljivog komešanja i promene stavova imajući u vidu izbore u Kataloniji 21. decembra, koje je vanrednim merama zakazala španska centralna vlade, pa je tako predsednica katalonskog parlamenta Karmen Forkadelj istakla da prihvata te mere i izbore, a gradonačelnica Barselone Ada Kolau izjavila da nije pristalica nezavisnosti.



Pućdemon, čiju izjavu s vidnom pažnjom prenose i mediji u Evropskoj uniji, Španiji i Kataloniji, je krivicu za katalonsku krizu nastojao da svali na centralne vlasti u Madridu i posebno naglasio da je uzrok za to bilo "stavljanje van snage široke autonomije koju su 2010. usvojili", kako on navodi i španski i katalonski parlament.



Odlukom španskih vlasti, zbog kršenja ustava smenjeni predsednik katalonske vlade je Soaru rekao da je 2010. "od 135 članova katalonskog parlamenta samo 14 njih bilo za nezavisnost, a sad ih je 72".



Pućdemon, za kojim su španske vlasti raspisale "evropsku poternicu", je ponovo tvrdio da su vladajuća stranka desnice Partido popular i njeni lideri i španski premijeri Marijano Rahoj i, prethodno, Hose Marija Asnar, glavni krivci za sukob s Katalonijom.



ÄŒinjenica je da i glavna opoziciona socijalistička stranka PSOE odbacuje protivustavni pokušaj proglašavanje nezavisnosti Katalonije, gde se masovnim uličnim demonstracijama i polovina stanovništva izjasnila protiv jednostranog otcepljenja, a za širu autonomiju te pokrajine.



Pućdemon, koji je izbegao u Belgiju zajedno s petoro smenjenih ministara svoje vlade i navodi da oni deluju kao "vlada u zbeglištvu", više ne istrajava na nezavisnosti i podvlači da je drugačiji ishod osim samostalnosti "uvek moguć" i, kako kaže, "ja sam trideset godina radio na tome da se izdejstvuje drugi oblik povezanosti Katalonije u Španiji".



Španski premijer Rahoj je juče prvi put od izbijanja katalonske krize došao u Barselonu i prilikom isticanja kandidata njegove stranke Partido popular za izbore 21. decembra izjavio da želi da "Kataloniju povrati demokratiji".



Rahoj je naglasio da centralne vlasti u Madridu nisu imale drugog izbora već da primene ustavne mere i spreče nezakonito proglašavanje nezavisnosti Katalonije kao pokušaj gaženja teritorijalne celovitosti Španije, kao što bi to, rekao je, učinili i Nemačka i Francuska i svaka druga članica EU u takvoj situaciji.



Španski premijer je istakao da su izbori najbolji put da se dodje do dogovora o položaju Katalonije u okviru Španije i posebno pozvao kompanije i banke, kojih je preko dve hiljade napustilo Kataloniju zbog krize, da ne napuštaju tu pokrajinu i ekonomski je dalje ne slabe.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva