:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   12:05

0

118

Psi vodiči - pomoć osobama sa invaliditetom

Obrazlažući predlog zakona u skupštini, Vulin je izneo podatak da 12.000 građana ima velike problem sa vidom, da je 9.000 njih potpuno slepo, a oko 3.000 je slabovido.

"Regulisanje upotrebe psa vodiča, njegove nabavke i obuke, do sada nije bilo regulisano na odgovarajući način, a ovim putem regulišemo važnu materiju", istakao je on, dodajući da se predlog zakona odnosi i na strane državljane, koji bi eventualno došli u Srbiju sa psom vodičem.

Predlog zakona je prošao javnu raspravu i njime se poštuje Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom, naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, to zakonsko rešenje govori i o posvećenosti vlade da se položaj osoba sa invaliditetom neprekidno unapređuje.

Govoreći o potvrđivanju sporazuma Vlada Srbije i Francuske o socijalnoj sigurnosti, koji je, takođe, na dnevnom redu skupštine, Vulin je istakao da je poslednji takav sporazum sa tom zemljom Srbija imala još 1950.godine.

Reč je o izjednačavanju položaja građana Srbije i Francuske, odnosno da se odgovarajuća primanja i prava koja se ostvaruju na teritoriji Srbije i Francuske regulišu na odgovarajući način.

Tačnije, precizirao je ministar, nijedno pravo ne može biti izgubljeno i kada su u pitanju penzije i kada je pitanju socijalna zaštita.

"Ovo je uobičajeni međunarodni sporazum, ali govori o tome da vlada vodi računa o međunarodnim obavezama", zaključio je Vulin.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva