:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2015   12:05

0

119

Prvo ustavni amandmani,pa zakon o specijalnom sudu

"Nacrt zakona je u suprotnosti sa Ustavom Kosova i moći će da se usvoji samo kada se prethodno usvoje ustavni amandmani o zakonu o osnivanju Specijalnog suda", rekao je Kuči za "Koha Ditore".

Prema njegovim rečima, tekst nacrta zakona može da bude upućen poslanicima samo radi informisanja, ali ne i u skupštinsku proceduru na usvajanje.

"Koha" prenosi da su poznavaoci pravosudnog sistema na Kosovu saglasni sa Kučijem.

Međutim, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji se nada da će taj predlog zakona ubrzo biti u parlamentu.

On je nakon jučerašnje sednice skupštine rekao se nada da će vlada ipak uskoro poslati predlog zakona u skupštinsku proceduru.

"Nadam se da će vlada ubrzo poslati taj predlog zakona kako bi mi poslanici glasali", rekao je Veselji.

Prištinski mediji su juče javili da kosovska skupština neće ni u četvrtak razmatrati amandmane koji se odnose na formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK, jer Predsedništvo parlamenta nije donelo odluku o tome.

Veselji je tada rekao je da očekuje da vlada procesuira zakonsko rešenje o Specijalnom sudu ne navodeći datum kada sednica skupstine o tome može biti održana.

Zakon o Specijlnom sudu trebalo je da se razmatra na sednici u petak, ali je to odloženo uz obrazloženje da vlada treba da ispravi tehničke nedostatke.

Kosovski premijer Isa Mustafa naveo je u subotu da je do odlaganja rasprave o Specijalnom sudu u kosovskom parlamentu došlo, jer zakonska verzija koja je upućena parlamentu nije bila tehnički spremna zbog problema sa prevodom i da je o tome razgovarao i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva