:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 05, 2018   12:05

0

195

Prvih 20 tona mesa kreće danas za Tursku

Sve pripreme, uključujući i klanje 70 grla obavljene su u klanici "Zlatibor Čajetina" koju su Turci izabrali za realizaciju ovog izuzetno važnog posla za Srbiju, piše list i dodaje da će kamioni nakon svih carinskih provera krenuti u večernjim satima. 
Kako se navodi, tako će se, nakon dugih priprema na tržištu koje ima 70 miliona stanovnika naći i srpska govedina, za koju se veruje da će svojim kvalitetom osvojiti Tursku, a radi se o količinama koje podrazumevaju sveže, rashlađeno ili smrznuto goveđe, odnosno juneće meso. 
Izvor lista iz Vlade Srbije kaže da je to izuzetno važan posao za Srbiju i da je država naložila da ne sme da se dogodi propust u njegovoj realizaciji. 
"Sve provere su u celokupnom lancu urađene. Država je bila uključena čak i u odabir grla koja će krenuti u Tursku. Odabrano ih je 70, koja su u subotu zaklana, a njihova ukupna neto težina je 20.400 kilograma. To je prvi turnus koji kreće do Turske i nije preporučljivo da se napravi bilo kakva greška. Urađene su sve veterinarske provere, a pre toga je sanitarna inspekcija pregledala sve pogone klanice koja je zadužena za realizaciju ovog posla", navodi izvor. 
Kako je naveo, goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera i dodao da je Srbija sve pripreme uradila u rekordnom roku, a da je Turska odabrala čajetinsku klanicu za koju su utvrdili da ispunjava sve njihove standarde. 
"Dnevno bi u njoj trebalo da se zakolje oko 100 grla. Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno je da se bez carina izvezu i drugi proizvodi, poput sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, ali i suncokretovog semena. U tom paketu je i izvoz zrna soje, preparata za ishranu životinja, hrane za pse i mačke", naveo je izvor. 
Dodaje se da je Turska odobrila Srbiji i izvoz mantija, ali i da se udvostručuju postojeće kvote za izvoz graška, pasulja, boranije, kukuruza šećerca i suvih šljiva.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva