:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2018   12:05

0

219

Prvi srpski Zakon o lobiranju uskoro na javnoj raspravi



Srbija, kako se navodi, ubrzano radi na ispunjavanju preporuka tog tela Saveta Evrope od kojih su gotovo sve već ispunjene, a što je navedeno i u izveštaju Greka.



Ministarstvo pravde očekuje da će sve stavke biti usklađene sa preporukama tog tela do oktobra, kada se očekuje nova runda evaluacije.



Kako se ističe u saopštenju, borba protiv korupcije i uspostavljanje nezavisnog i odgovornog sudstva jedan su od glavnih prioriteta Srbije.



Ukazuje se da ispunjavanje preporuka Greka predstavlja proces u kome kontinuirano učestvuju svi državni organi na koje se taj proces odnosi, poput Narodne skupštine, ministarstava pravde i finansija, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Agencije za borbu protiv korupcije.



U tom kontekstu u saopštenju se podseća šta je sve urađeno u skladu s preporukama Greka, pa je tako, između ostalog, početkom 2017. započeo proces u vezi sa izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a u cilju jačanja nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.



Podseća se da je u radnom tekstu amandmana kao jedno od rešenja predviđeno da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz Narodne skupštine, a što je jedna od preporuka Greka.




Dodaje se da će predlog izmena Ustava biti usklađen sa preporukama Venecijanske komisije.



Ministarstvo pravde napiminje i da su uvođenje merila za izbor sudija i tužilaca prema rezultatima njihovog rada, ali i nastavak reformi sistema ocenjivanja rezultata njihovog rada, neopohodni uslovi za jačanje nezavisnosti sudstva.



U saopštenju se podseća da je 1. marta počela primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je uveo nove mehanizme u borbi protiv finansijskog krimianala i korupcije.



U skladu s tim Zakonom pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu formirana su posebna odeljenja za borbu protiv korupcije.



Takođe, uvedeno je sedam novih krivičnih dela protiv privrede, čija je primena takođe počela 1. marta, što će, smatraju u Ministarastvu pravde, dodatno ojačati pravni okvir u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva