:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2018   18:00

0

116

Prvi sastanak komisije za borbu protiv narkomanije u školama


Predsednik Komisije ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program putem kojeg će se vršiti razne edukacije učenika u osnovnim i srednjih školama o štetnosti narkotika. Pored ministra zdravlja članovi Komisije su još i ministri policije, prosvete, pravde, rada i socijalne zaštite i demografije, kao i razni stručnjaci koji imaju iskustva u borbi protiv narkomanije.



Nove droge, veći broj novih konzumenata i veća smrtnost kao posledica toga navela je državu da se odlučnije uključi u borbu protiv narkomanije. Kao prvi odgovor na problem formirana je Komisija koja će analizirati stanje i predlagati dalja rešenja.


"Ono što smo zaključili je da tih supstanci ima sve više, sve su opasnije. Prave se u najprimitivnijim usloivima – u nekim podrumima, kuhinja, štala. U takvim uslovima vi ne možete da napravite dve iste koncentracije", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.



Edukacija mladih je ključna. Zato će se aktivnije krenuti sa predavanjima i prezentacijama u osnovnim i srednjim školama kako bi se kod dece podigla svest o tome šta im uzimanje droge daje, a šta uzima.



"To je ono što želimo da objasnimo deci, da za par hiljada dinara, da bi se dokazali u društvu na tim žurkama mogu da izgube život", kaže Lončar.



U rešavanje problema država je odlučila aktivnije da uključi i struku. A struka kaže da su najčešći razlozi za uzimanje droge radoznalost, vršački pritisak i problemi u porodici.



"Radićemo i na preventivan način, sa roditeljima posebno, njihova odgovornost je velika", kaže Svetisav Mitrović, Institut za mentalno zdravlje, član Komisije.



Rešavanje problema narkomanije kod mladih ne može bez uključivanja policije. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je proizvodnja i distrubicija novih psihoaktivnih supstanci mnogo brža nego ranije. Jedno od rešenja, kaže, moglo bi da bude i aktivnije testiranje učenika u školama.



"Postoje razni načini testiranja. Prah se posipa na klupama gde se preko znoja može utvrditi da li je učenik uzimao drogu ili ne. Gledaćemo i to da uključimo u program, naravno, onoliko koliko nam zakon dozvoljava", kaže Nebojša Stefanović, ministar policije.



U poslednjih šest meseci na listu zabranjenih supstanci našlo se 20 novih narkotika. Da li je četvoro mladih preminulo od uzimanja iste droge, ministar Stefanović kaže da je istraga i dalje u toku i da se rade toksikološki nalazi koji će utvrditi radi li se uopšte o istoj supstanci.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva