:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2018   17:45

0

170

Prvi izveštaj OEBS-a o referendumu u Makedoniji


Pasivna registracija birača je prilika da se izvrši pritisak i zastrašivanje birača, a mogućnost uključivanja stranih aktera mogla bi da ugrozi referendumski proces, piše u izveštaju. Navodi se i da su vlasti pokrenule sveobuhvatnu reformu izbornog procesa, koja je predvidela i mnoge promene, ali je ovaj posao ostao nedovršen i većina preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) neće biti uključene u referendumski proces.



Što se tiče političke klime, OEBS je primetio da sporazum sa Grčkom ostaje predmet mnogih diskusija i brojnih kontroverzi između političkih partija sa kojima su razgovarali predstavnici Misije. Rečeno je, navodi se, da je predviđena skromna kampanja s obzirom na to da su sredstva ograničena. U izveštaju stoji da su neki od ispitanika izrazili strah od mogućeg mešanja lobista sa strane i zastrašivanja glasača.



"Nekoliko zainteresovanih strana je primetilo nedostatak eksplicitnih odredbi kojima se reguliše učešće stranih aktera u kampanji i primećuje da bi njihovo eventualno mešanje moglo ugroziti referendumski proces", dodaje se u izveštaju.



Navodi se i da su svi sagovornici primetili da se očekuje da će kampanja biti vođena odvojeno u etničkim zajednicama.



"Neki od sagovornika naveli su da bi to takođe moglo uključiti zastrašivanje i pritisak na birače etničkih Albanaca koji će, kako se očekuje, činiti značajan deo birača", navodi se u izveštaju.



Izveštaj OEBS/ODIHR sačinjen je na osnovu razgovora predstavnika Misije sa predstavnicima institucija, partija, medija, civilnog društva i međunarodne zajednice. Referendum će, kako se navodi, nadgledati oko 270 posmatrača.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva