:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2017   12:05

0

139

Prva dozvola za izvoz jagnjetine u Kinu

Branislav Nedimović je tokom posete 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmi u Novom Sadu, novinarima pokazao kako izgleda certifikat, odnosno dozvola za izvoz jagnjetine u najmnogoljudniju zemlju sveta.

Prema rečima ministra, prva klanica je dobila dozvolu za izvoz, a do kraja juna još osam klanica će dobiti takvu dozvolu koja će im omogućiti izvoz neograničenih količina jagnjetine.

"Što se tiče goveđeg mesa, neophodno je da se završi još samo nekoliko detalja i vrlo brzo ćemo moći u Kinu, takođe u neograničenim količinama, da izvozimo i govedinu", rekao je Nedimović.

Što se tiče svinjskog mesa i mleka, on je kazao da bi do kraja godine trebalo da dobijemo i te dozvole, kao i dozvole za izvoz suvih šljiva.

Nedimović je zahvalio svim ljudima iz Ministarstva poljoprivrede i ljudima iz Kine na urađenom velikom poslu, a kako je naglasio, najveći zahtevi pred našim proizvođačima su u delu kvaliteta, jer "kinesko tržiste je izuzetno probirljivo i na njega može da prođe samo najkvalitetnija roba".

Ministar je na Novosadskom sajmu, zajedno sa v.d. šefa delegacije EU u Srbiji, Oskarom Benediktom, obišao štand Ministarstva i Master halu Novosadskog sajma.

On je rekao da ministarstvo na čijem je čelu ima dobru saradnju sa delegacijom EU u Srbiji, posebno u projektima vezanima za IPARD projekte, a kako je naglasio, krajem septembra ili početkom oktobra, mogli bi biti raspisani i prvi konkursi za naše poljoprivrednike za sredstva iz pomenutog IPARD-a.

"U ovoj godini, po prvi put ćemo imati potpuno završeu priču oko učešća u IPARD projektima i po prvi put ćemo povući sredstva namenjena u tu svrhu", rekao je Nedimović.

V.d. šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da poseti Sajam istakavši da je to sjajna sajamska priredba.

"Srbija u odnosu na EU ima suficit od 600 miliona evra kada je reč o izvozu poljoprivrednih proizvoda. Veliki napredak je ostvaren u tom delu, a potrebno je dalje raditi na preradi hrane", kazao je Benedikt.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva