:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

207

Protokol o saradnji ministarstava za rad Srbije i Slovačke


Tokom sastanka ministri su razgovarali o brojnim temama, a dogovoreni su i dodatni vidovi saradnje dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo rada.



Đorđević je rekao da je saradnja zemalja u regionu u oblasti sprečavanja rada na crno od velikog značaja, jer za cilj ima obezbeđivanje pune zaštite građana na radu u inostranstvu, uz istovremeno poštovanje važećih propisa obe države.



"U zajedničkom je interesu da se dodatno ojača saradnja dveju Vlada, kao i ministarstava u ovoj oblasti, posebno u borbi protiv nelegalnog rada, kao i u boljem protoku informacija u cilju sprečavanja rada na crno i rada nelegalnih agencija", istakao je ministar.



Prema rečima Đorđevića, nadležne službe ministarstva su pojačale kontrolu licenciranih agencija, a i intenzivno sarađuju sa ostalim institucijama nadležnim za kontrolu subjekata koji obavljaju poslove zapošljavanja bez dozvole za rad.



"Ovo ministarstvo nastavlja da preduzima sve neophodne mere iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja nelegalnog zapošljavanja srpskih građana u inostranstvu, tako da su od početka ove godine oduzete dve dozvole za rad agencijama koje su zapošljavale u Slovačkoj Republici, dok, sa druge strane, pet privrednih subjekata nije dobilo dozvolu, jer su obavljali poslove zapošljavanja bez dozvole", naveo je Đorđević.



Protokol o saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike u oblasti rada i zapošljavanja regulisaće, između ostalog, i borbu protiv rada na crno, imajući u vidu činjenicu da veliki broj državljana Republike Srbije odlazi na privremeni rad u Slovačku Republiku.



"Želimo da unapredimo dosadašnje dobre bilateralne odnose između Republike Srbije i Slovačke Republike u svim oblastima, a naročito u oblasti rada i zapošljavanja i zaključivanje Protokola o saradnji između naša dva ministarstva, koji predstavlja značajan korak ka dostizanju zajedničkog cilja, a to je da se obezbede garancije za zaštitu građana na radu u inostranstvu i suzbije rad na crno", naglasio je Đorđević.



Ovakav način bilateralne saradnje je najbrži vid obezbeđivanja garancije za zaštitu građana na radu u inostranstvu i članova njihovih porodica, naročito imajući u vidu da za njegovo stupanje na snagu nije potrebno sprovesti postupak ratifikacije, koji je složen i dodatno bi odlagao rešavanje aktuelnih pitanja, navodi se u saopštenju.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva