:

:

TV Most

clock

Oktobar 26, 2015   12:05

0

114

Protiv sive ekonomije ujednačenom sudskom praksom

Selaković je na otvaranju regionalne konferencije "Sledeća runda u borbi protiv sive ekonomije", u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (84, AmCham), poručio da je siva ekonomija jedan od indikatora nefukcionisanja ili lošeg funkcionisanja fiskalnog sistema cele države.

On je rekao da postoji dobra saradnja sa inspekcijskim službama koja je predviđana Zakonom o inspekcijskom nadzoru, kao i da će u ovoj godini prvi put u prekršajnim sudovima biti naplaćeno više od tri milijarde dinara kazni.

Selekavić je poručio učesnicima konferencije da je važno da se zajednički stvori dobar i efikasan pravni sistem u službi građana i prvirede.

On je napomenuo da je siva ekonomija, inače, jedna od odlika regiona.

Ministar pravde je kazao da je nužna dodatna edukacija nosilaca pravosudnih funkcija za privična dela protiv privrede, s obzirom da je često u sporovima događa da advokatski timovi budu mnogo bolje pripremljeni od tužilaca i sudija.

Selaković je istakao da su zato neophodne specijalizacije i stalno usavršavanje tokom čitavog njihovog profesionalnog veka.

Kako kaže, mnogo krivična dela u privredi nisu redefinisana još iz perioda socijalističkog zakonodavstva, a kao primer je naveo poresku utaju, što je jedno od krivičnih dela koe ima najmanji broj osuđujućih presuda.

Selaković je podsetio da je u prethodnom periodu izmenjeno zakonodavstvo i naveo primer Krivičnog zakona kojima je onemogućeno da se, kao ranije, poreska utaja kvalifikuje kao zloupotreba službenog položaja.

Član Upravnog odbora AmCham u Srbiji Jelena Pavlović rekla je da bi prioriteti trebalo da budu povećanje predvidivosti sistema, borba protiv sive ekonomije i reforma javne uprave.

Ona je podsetila da je AmCham pre više od dve godine oformio Odbor za borbu protiv sive ekonomije u Srbiji, s obzirom da je ta tema ključna za stabilizaciju javnih finansija.

Pavlović je rekla da postoji odlučnost u Srbiji i da su započete sistemske promene, ali da je važno istrajati i sve sprovesti u delo.

Prema njenim rečima, nivo sive ekonomije je veoma visok u regionu, a u Srbiji za pet odsto više od proseka.

Ona je poručila da suzbijanjem sive ekonomije mogu da se uštede milioni evra i sačuvaju na stotine radnih mesta.

Pavlović je rekla da je veoma važno što su doneti brojni zakoni u toj oblasti, a među njima je najvažniji o inspekcijskom nadzoru čija će puna primena početi u aprilu 2016. godine.

Takođe, važno je što su predviđene pojačane inspekcije, kao i da je značajna uloga sudova i tužilaštva, jer se bez sudskog epiloga teško možemo očekivati suzbijanje sive ekonomije.

Na konferenciji u Hotelu Hajatu će se razgovarati i o postignutim rezultatima, ulozi tužilaštva i sudova, boljoj koordinaciji, kao i sistemu prevencije i regionalnoj saradnji na suzbijanju sive ekonomije, saopšteno je iz AmCham.

AmCham navodi da konferencija predstavlja jedinstvenu priliku da se prikažu dosadašnji rezultati i napori vlasti u borbi protiv sive ekonomije u Srbiji, kao i da se predstave najbolje prakse u cilju realizacije narednih koraka za rešavanje tog važnog pitanja.

Predviđena je i rasprava o svim značajnim pitanjima u vezi sa sivom ekonomijom koja će biti podeljena u tri panel diskusije, u kojima će učestvovati predstavnici Ministarstva pravde, tužilaštva, sudstva, MUP-a, carine, tržišnog inspektorata, Poreske uprave, Komisije za koordinaciju za inspekciju i drugi organi za sprovođenje procedura koje pomažu borbu protiv sive ekonomije.

Specijalni gost konferencije biće direktor istraživačkog centra "Transcrime" Ernesto Savon.

Konferenciju su podržale kompanije "Philip Morris Services", "Japan Tobačo international" i NELT grupa.

Novinska agencija Tanjug je medijski pokrovitelj konferencije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva