:

:

TV Most

clock

April 27, 2017   12:05

0

126

Protestna nota Francuskoj

U noti se iznosi stav Vlade Republike Srbije da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Srbija, među kojima su i izjave preživelih svedoka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukazuje se da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo ni jednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Republika Francuska i Republika Srbija.

U noti se naglašava da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije.

Ocenjuje se da je odluka Apelacionog suda u Kolmaru uvredljiva i zaključuje da predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, navedeno je u saopštenju.

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva