:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2018   12:05

0

199

Protesti u Skoplju protiv promene imena države


Demonstranti zahtevaju rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom bi se zemlja priznala pod imenom Makedonija. Vladu i glavnu opozicionu partiju VMRO-DPMNE optužili su za izdaju nacionalnog interesa.



Učesnici protesta su uzvikivali: "Mi smo Makedonci".



Demonstranti, mašući makedonskim zastavama, protestovali su zbog mogućih izmena naziva bivše jugoslovenske republike po zahtevu Grčke, prenosi Rojters.



Proteste je organizovao pokret "Mi smo Makedonija", a učesnici su se okupili kod statue Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju.



"Ovde smo zbog pitanja imena, identiteta, ustava i jezika u vezi sa kojima moramo da zauzmemo čvrst stav", rekla je jedna od organizatorki protesta Evica Stojanova Kamberova.



Demonstranti su zatražili od vlade premijera Zorana Zaeva da obustavi razgovore sa Grčkom o sporu oko imena.



Istovremeno, makedonska dijaspora u Australiji, Americi i Evropi održala je proteste na kojima je od makedonske vlade zatražila da prekine pregovore sa Atinom i ne dozvoli promenu ustavnog imena, prenela je MIA.



Na prethodnom protestu u Skoplju u utorak, demonstranti su zapalili zastavu Grčke i Albanije. Tada je jedan policajac povređen, a jedan muškarac priveden zbog posedovanja "molotovljevih koktela".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva