:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2015   12:05

0

117

Protest protiv žilet - žice

Na nekim od transparenata kojima su okupljeni stanovnici iskazali ogorčenje i negodovanje zbog postavljene žice pisalo je "žica ubica", "žica menja navike", "Protiv života u žici", "Evropa počiva u žilet-žici", a slovenački demonstranti doneli su slamnatu lutku sa likom premijera Mire Cerara i stavili je na žicu, preneo je Jutarnji list.

žica u Istri, Evropi i svetu je velika sramota, dokaz neslobode, pokazatelj straha, ona predstavlja sve ono što nisu vrednosti istarskog čoveka - a to su tolerancija, miroljubivost, sloboda i otvorenost, poručila je Natalija Grgorinić iz Ližnjana.

"Ovo nije rešenje, to nije poziv na dijalog već je to širenje straha, mržnje i neprijateljstva. Onaj koji je tu žicu postavio neka dođe i neka je skine! Evropa ne sme da dopusti sebi da šalje poruku bodljikave žice prema svetu", rekla je i naglasila da su ljudi zgroženi tim "činom varvarstva".

"Ako smo Evropljani i poštujemo evropske vrednosti, moramo da se prisetimo da je ta bodljikava žica donela velike rane našem kontinentu, ne puno godina unazad", rekla je.

Na toj žici umiru životinje, ona je ekološka, moralna i ljudska katastrofa, rekla je i zaključila kako se time ponavlja istorija mraka i neslobode.

Najavljena odbojkaška utakmica na granici je odigrana samo simbolično, u nekoliko prebacivanja lopte preko žice, a "drugo poluvreme" je održano popodne na graničnom prelazu Kaštel-Dragonja.

ÄŒlanovi muškog odbojkaškog kluba "Umag", kojima se priključio i olimpijski pobednik u streljaštvu Đovani Cernogoraz, podeljeni u "ekipe" sa obe strane žilet-žice, kratkotrajnom su odbojkom poručili da žicu treba ukloniti.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva