:

:

TV Most

clock

April 15, 2015   12:05

0

113

Protest penzionera zbog smanjenih penzija

Penzioneri su najpre protestovali na Trgu Nikole Pašića, a potom su se uputili u šetnju do Ustavnog suda i zgrade parlamenta gde su predali svoje zahteve, prenosi Tanjug.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović rekao je da su penzioneri želeli da protestom iskažu svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja penzija.

"Tražimo da nam se vrati oteto. Ne tražimo povećanje već samo da nam vrate ono što su nam uzeli", rekao je Vujasinović.

Dodao je da su penzioneri svoje penzije pošteno zaradili i da su one Zakonom o privremenom načinu isplate penzija nezakonito smanjene.

To udruženje u novembru prošle godine podnelo je Ustavnom sudu Srbije zahtev da poništi odluku Vlade o smanjenju penzija.

Vujasnović je rekao da se nada da će Ustavni sud biti na strani penzionera i da će poništiti tu odluku, a da će se sindikat, ako bude drugačije, obratiti sudu u Strazburu.

Vujasinović je najavio da će i 1. maja verovatno biti organizovan sličan protest u Beogradu sa drugim sindikatima.

Sve penzije veće od 25.000 dinara smanjene su od novembra prošle godine u okviru Vladinih mera štedenje i smenjenja rashoda.

Penzioneri su na skupu nosili transparente na kojima je pisalo: "Napred nazad, nemam gde, radna knjižica prazna je", "Život prođe, penzija ne dođe", "Ko laže vojne penzionere".

Penzioneri su izrazili neslaganje i sa izmenama Zakona o PIO, posebno zbog smanjenja broja članova UO, čime se, kako kažu, sada odluke donose pretežno većinom glasova predstavnika Vlade Srbije.

Ministar rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da Vlada ima više predstavnika u Upravnom odboru Penzionog fonda od predstavnika Udruženja penzionera, jer tom fondu svakog meseca uplati 45 odsto.

Vulin je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Vlada najveći finansijer penzionog fonda i da je sasvim logično da ima više glasova.

"Što se tiče Upravnog odbora, to je regulisano zakonom. Nekada smo imali UO od 21 člana, sada je svedeno na sedam. Mislim da je to jeftinije i bolje za funkcionisanje i predstavnici Udruženja penzionera su zastupljeni u penzionom fondu", rekao je Vulin.

Protestu su, kako je javila agencija Beta, prisustvovali i šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović i lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva